Ugrás a tartalomhoz

Tüdőgondozó: a betegek szolgálatában

Mezőkövesd hírei

Hivatalosan is átadták a Rendelőintézet felújított tüdőgondozóját.

A Mezőkövesd Városi Önkormányzat Rendelőintézetének tüdőgondozó épületét korábban, 2021-ben 55 millió forint értékben energetikailag (hőszigetelés, ablakcsere, fűtés) már korszerűsítették, ez alkalommal a belső felújítás valósult meg.  

Az európai uniós forrásból megújult létesítményt május 3-án ünnepélyes keretek között avatták fel. Az eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere mondott köszöntőt, melyben bemutatta a „Járóbeteg szolgáltatások fejlesztése a Mezőkövesdi Városi Önkormányzat Rendelőintézetében” című pályázatot. Elmondta, hogy a pályázatot 2017-ben nyújtották be, akkor tartaléklistára került a projekt, majd végül 2021 decemberében írták alá a támogatási szerződést, mely révén mintegy 200 millió forintból újították fel a tüdőgondozó épületét. Az összegből 91 millió forintot eszközbeszerzésre, több mint 77 millió forintot az épület belső felújítására fordítottak, valamint ezt a forrást 7,9 millió forint önerővel is kiegészítették a munka elvégzése érdekében.

A projekt keretében az infrastrukturális feltételek fejlesztése és az eszközállomány korszerűsítése valósult meg. A fejlesztésben nyolc szakterület volt érintett: kardiológia, fül-orr-gégészet, szemészet, fizioterápia, nappali ellátás neurológia, tüdőgyógyászat, gyermekpulmonológia, sebészet és röntgendiagnosztika. A beruházás során megvalósult a belső nyílászárók cseréje, a sugárvédett falak, szerkezetek kialakítása a röntgenhelyiségekben, a vízszintes és függőleges burkolatok bontása és teljes cseréje, a teljes belső vakolatjavítás, festés és mázolás. A víz- és a szennyvíz-, valamint az elektromos hálózat újraépítése, a melegvíz-rendszer kiépítése, a szaniterek, szerelvények cseréje, a szellőzőrendszer és a klimatizálás is megtörtént" – mondta el dr. Fekete Zoltán.

A városvezető hangsúlyozta, hogy azért fontos ez a felújítás, mert ennek révén több mint 79 ezer embernek nyújthat jobb egészségügyi szolgáltatást az intézmény. A polgármester kiemelte, hogy az elmúlt három évben mintegy 293 millió forintot fordítottak a rendelőintézet teljes felújítására, eszközök beszerzésére. Hozzáfűzte, hogy 2020-ban az udvaron található lapostetős épületet is korszerűsítették mintegy 82 millió forintból. Így elmondható, hogy több mint 345 millió forintot költhettek el az egészségügy infrastruktúrájának javítása érdekében. Zárásként elmondta, hogy mindezek a fejlesztések nagyon jó célt szolgálnak, az intézmény dolgozói számára pedig eredményes munkát kívánt.

A köszöntő gondolatok után Tállai András miniszterhelyettes, térségünk országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy a város fejlődése, fejlesztése folyamatos, minden évben átadnak valamilyen beruházást, ezúttal egy újabb egészségügyi fejlesztés valósult meg Mezőkövesden. Ezt követően ismertette a projekt kapcsán megvásárolt eszközöket. A járóbeteg ellátásban ezentúl például új röntgengépek, doppler, ergométer, EKG, fizikoterápiás eszközök, szemészeti próbakeretek, homloklámpa, légzésfunkciós készülékhez hitelesítő pumpa és infúziós szék is segíti majd az orvosokat a betegellátásban.

Azt gondolom, hogy mi itt, Mezőkövesden szerencsések vagyunk, hogy az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet fejlesztéséhez hasonlóan Mezőkövesd is részt vehet az egészségügyi fejlesztésben. A választókörzet számos orvosi rendelője és annak eszközei újultak meg a közelmúltban, például Mezőcsáton. Bízom benne, hogy a Mezőkövesdi Rendelőintézet továbbra is tud élni ezekkel a pályázati lehetőségekkel és ezzel a lakosság egészségügyi szolgáltatását tudjuk javítani, hiszen az intézmény több mint 70 ezer ember ellátását végzi" – mondta el Tállai András.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak köszönettel és hálával tartozunk: hiszen ők azok, akik lelkiismeretesen, becsületesen, elhivatottan végzik munkájukat, gyógyítják a betegeket.

Az elkészült beruházást szakmai szempontból dr. Kelemen Anna főorvos mutatta be a jelenlévőknek.

Olyan eszközökkel, gépekkel gazdagodott az intézmény, nemcsak a tüdőgyógyászat, hanem az egész rendelőintézet számára fontos, amely hosszú évekig biztosítja a mezőkövesdi és a vonzáskörzetben hozzánk tartozó betegek kivizsgálását. Ezek nagyon modern berendezések, eszközök révén még pontosabb diagnosztizálásra van lehetőségünk" – emelte ki a főorvos asszony.

Dr. Kelemen Anna részletesen bemutatta az új röntgengépeket, mely több pozícióban teszi lehetővé a beteg vizsgálatát, a röntgencső és a detektor gyorsan és egyszerűen mozgatható, így a betegről minden állásban, bármilyen pozícióban, a beteg mozgatása nélkül képes felvételeket készíteni, emellett gyors, pontos és nagyon éles képet ad. Emellett a főorvos beszélt az új, sugárvédett, mozgatható tüdőszűrő gépről is.

Az esemény folytatásaként dr. Török László, a Jézus Szíve Plébánia plébánosa megáldotta a megújult épületet, majd Tállai András, dr. Fekete Zoltán és Dombrádi Erika, az intézmény főigazgatója, Juhász Zoltán, a kivitelező cég, a JD Bau 2014 Kft. ügyvezetője ünnepélyes szalagátvágással átadták a létesítményt.

hmzs

Kapcsolódó hírek