Ugrás a tartalomhoz

Népek tánca, népek zenéje (videóval)

Mezőkövesd hírei

„Népek tánca, népek zenéje” címmel országos hagyományőrző versenyt rendeztek Mezőkövesden szeptember 22-én. A regionális elődöntő keretében 50 produkciót nézhettek meg az érdeklődők a Közösségi Házban.

A hagyományőrző vetélkedő ötlete Práger Istvánnak és Práger Istvánné Vadaszán Auréliának a nevéhez fűződik. A házaspár nagyon fontosnak tartja a népi hagyományok megőrzését és népszerűsítését, ezért 2010-ben két nagyszabású esemény megrendezését álmodták meg az 1970-es években népszerű Ki Mit Tud vetélkedő mintája alapján. Az egyik esemény az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud, míg a másik az ősszel zajló „Népek tánca, népek zenéje” fesztiválsorozat.
A második alkalommal lebonyolított „Népek tánca, népek zenéje” fesztiválsorozat szeptember elején kezdődött és a rendezvény keretében október közepéig összesen nyolc helyszínen tartottak, illetve tartanak regionális elődöntőket az ország több nagy városában. Mezőkövesd mellett többek között Zalaegerszegen, Győrben, Pécsváradon, Gyulán és Vásárosnaményban is felléptek, illetve fellépnek népi hagyományokat őrző előadók. A fesztivál az elődöntők után a középdöntővel, majd a döntővel folytatódik.


A résztvevők összesen öt kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A szervezők szóló ének és a szóló hangszer, illetve együttes mellett tánc, népdalkör, vagy kórus, továbbá hagyományőrző népi játékok kategóriában várták a nevezéseket. A rendezvény legfontosabb célja a hagyományok őrzése.
„A rendezvény alapvető célja, hogy a kulturális örökségek a felszínre kerüljenek, továbbá a fellépő hagyományőrző csoportok tagjai megismerkedjenek és kapcsolatot létesítsenek egymással, ezáltal lehetőségük nyílhat arra, hogy saját vagy más települések rendezvényeit színesítsék.” – emelte ki Práger István, a Hontravel Kft. projekt igazgatója, a fesztivál főszervezője.
A tapasztalatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy van igény a fesztiválsorozatra, melynek népszerűségét alátámasztja, hogy a tavalyi 110 produkcióval szemben, ebben az évben már több mint 300 előadó mutatja be a műsorát az elődöntőkben.
Városunkban összesen 50 produkciót nézhettek meg az érdeklődők, illetve a szakmai zsűri tagjai az egész napos eseményen. A vetélkedőre az észak-keleti régió számos településéről érkeztek fellépők. Az előadók Borsod megye mellett többek között Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is szép számmal képviselték.

Kapcsolódó hírek