Ugrás a tartalomhoz

Jó ütemben halad a csatornaépítés (videóval)

Mezőkövesd hírei

Európai Uniós pályázat támogatásával valósul meg városunk központi részének szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. A közel kétmilliárd forint összértékű beruházásra városunk 1 685 203 823 forintot nyert, melyhez önkormányzatunk 297 388 910 forint önerőt biztosít.

A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése ütemterv szerint halad. A fővállalkozó, Hídépítő Zrt. alvállalkozói tíz különböző helyszínen folytatják a munkavégzést, melynek során eddig mintegy 3500 méter hosszon készült el a leágazóvezeték. A gerincvezeték a Szamóca, Mikszáth Kálmán, Tóth Árpád és Báthori István utcákban, illetve a Platán-közben készült el. A munkagödrök visszatöltését követően, de tervünk szerint még a téli időszak beállta előtt ideiglenes burkolat-helyreállítást végeznek.


A vezetékek nyomvonalát útalapbetonnal zárják le, így előzve meg a sár felhordását a megmaradó aszfaltozott úttestre. Az aszfaltburkolat teljes körű helyreállítására a természetes talajtömörödés kivárása végett később, várhatóan a teljes hálózat kiépítésének befejezése után kerül sor.
A jelenlegi pályázat keretében mindössze a törvény által kötelezően előírt beállási hossz szerepel. Azonban a lakossági érdekeket szem előtt tartva önkormányzatunk képviselő testülete határozatot hozott, hogy a korábban megvalósult városi szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztésekhez hasonlóan a házi bekötések a központi városrész esetében is az ingatlanon belül maximálisan 20 méter hosszúságban fogják kiépíttetni. Ezen szakaszok építési költségét önkormányzatunk a 2013. évi költségvetéséből fogja finanszírozni, ezért az önkormányzati megbízásból megvalósuló ingatlanon belüli vezetékszakaszok kiépítésére a költségvetés elfogadása után 2013 tavaszától kerülhet sor.
Az egyes vezetékszakaszok megépítés után szigorú minőség-ellenőrzési eljárást kell lefolytatni. A tényleges használatba vétel időpontjáról, a rákötés lehetőségéről és módjáról a lakosságot tájékoztatni fogják. Rácsatlakozni csak a meghatározott, kihirdetett időpont után lehet. Az önkormányzat nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki a felhívást megelőzően ráköt, vagy más módon vizet vagy szennyvizet juttat be az át nem adott vezetékbe, a jogtalan használatból eredő károkból eredő költségeket (pl. tisztítási költség) köteles megtéríteni.
A csatornaépítés munkálatai a lakosságot érintő kellemetlenséggel járnak. Ezúton is felhívják a tisztelt lakosság figyelmét a körültekintő közlekedésre az érintett utcákban, valamint kérik türelmüket és együttműködésüket a szennyvízhálózat építésének mielőbbi sikeres befejezése érdekében.

Kapcsolódó hírek