Ugrás a tartalomhoz

Középpontban a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód (videóval)

Mezőkövesd hírei

Szeptember 15-én nemcsak a Tour de Mezőkövesd, hanem az Életmódváltó Hetek is elrajtolt, immár harmadik alkalommal. A szeptember 16-27. között megrendezett programsorozat középpontjában a testi-lelki egészség, a sport és a helyes életmód állt.

Az Életmódváltók, a Progressio Bt, az Ódor Kerékvár, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, valamint a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. által szervezett közel két hetes rendezvény számos, változatos programmal várta azokat az érdeklődőket, akik nemcsak beszélnek, hanem tenni is akarnak egészségükért, jobb közérzetükért.



A programsorozat keretében több kerékpáros túrát, funkcionális fitnesst, gyaloglást, kirándulást és természetesen interaktív előadásokat szerveztek.
Szeptember 16-án elsőként Tiszabábolnára kerékpároztak le az érdeklődők, ahol egy hangulatos vízitúrán is részt vehettek. Szeptember 17-én Sebestény Tamás (MD. Phd., Dtsc.) tartott egyéni, díjmentes tanácsadást. Majd délután újra a mozgásé volt a főszerep, hiszen a főtérről elrajtolt a gyaloglók csoportja, akik elsétáltak a város határáig, ahol lehetőségük volt kipróbálni a funkcionális fitness-t. A gyaloglás és a fitness állandó program volt a rendezvény ideje alatt.
Ezzel egy időben a Közösségi Házban dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg az Életmódváltó Heteket, méltatta a rendezvény fontosságát, célkitűzését. Ezután egy előadással egybekötött, új termék bemutatóján is részt vehettek az érdeklődők. Itt a növények egészségét elősegítő gyökéritatóval ismerkedhettek meg a résztvevők, amely egy nagyon hasznos eszköz, technológia.
„A gyökéritató formáját tekintve úgy néz ki, mint az úgynevezett szarvacska tészta. Attól függően, hogy a növény alá helyezve lefelé vagy felfelé áll a nyílása, vagy vizet tart meg, vagy levegőztet. Emellett jelentős tápanyagot is tartalmaz. Ennek a szemléletmódnak és új terméknek az a lényege, hogy nem táplálja a növényt különböző vegyszerekkel, mesterséges adalékokkal, hanem a talaj mikrobiológiáját javítjuk, annak biztosítunk tápanyagot. E szemléletmódból kiindulva 1,5-2 év kutató munka eredményeként mondhatjuk el azt, hogy a gyökéritató alkalmazása egy paradicsomnál 30-40%-os terméstömeg hozható létre, a virágoknál nagyobb virágátmérőt eredményez,. Mindez mintegy 50%-kal kevesebb víz felhasználásával valósul meg. A növény jól érzi magát, mélyebb zöld levelei vannak, erőteljesebb, egészségesebb.” – emelte ki az szabadalmaztatott, új magyar termék előnyeit Endrődi László, a gyártó Agrooter Kft. ügyvezetője.
Ezt követően arra kaphattak választ az érdeklődők Sebestény Tamástól, hogy hol is kezdődik az egészség, hogy mit adunk át gyermekeinknek, milyen adottságok öröklődhetnek át a genetikánkon keresztül.
Kedden, szeptember 18-án a gyaloglás és a funkcionális fitness mellett „Érzelmeink és gondolataink hatása egészségünkre” címmel tartott előadást Csonka Balázs pszichológus a Rózsa Étteremben. Az előadásból megtudhattuk, hogy ha pozitívan gondolkodunk, vidámak, optimisták vagyunk, az pozitív hatással van szervezetünkre. Egy-egy betegség leküzdésében is sokat segít, ha reméljük a javulást, bízunk a felépülésben, pozitívan gondolkodunk. Ennek az ellenkezője is igaz: ha sokat aggódunk, idegeskedünk, állandó stresszhelyzetben vagyunk, az különböző betegségeket, tüneteket eredményezhet. A szakember kiemelte, ha egészségesen szeretnénk élni, akkor a testi egészségünk mellett a lelki egyensúlyunkra is oda kell figyelnünk.
Másnap egy 20-30 fős lelkes csapat vágott neki a Szomolyai kerékpártúrának, akiknek az útját még az eső is nehezítette. Szomolyán pedig zsíros kenyérrel és teával várták a lelkes biciklistákat. Aki pedig nem fáradt el a több kilométeres kerekezés után, azokat ismét Csonka Balázs várta egy, napjainkban is sok kérdést felvető témával, mégpedig a viselkedés-zavaros gyermekek nevelésével, azon belül is az agresszió kérdésével.
„A gyermek agresszivitása több okra vezethető vissza. Fontos, hogy ha az agresszió bármely formáját – legyen az fizikai, szóbeli, lelki agresszió – észleli a szülő, a pedagógus, akkor szakember bevonásával fel kell tárni, hogy miért viselkedik így a gyermek. Gyakran azért agresszív a gyerek – veszi el a másik gyerektől a játékot, löki fel a társát -, mert valami frusztrálja, haragszik valamiért. Ha a kiváltó okot megismerjük, akkor tudjuk megfelelően kezelni, megoldani a helyzetet.” – hangsúlyozta a pszichológus.
Szeptember 20-án Pap Zoltán mutatta be a funkcinális fitness előnyeit, a speciális mozgásforma élettani hatásait, majd pedig Sebestény Tamás beszélt a legújabb kutatások jegyében arról, hogy mi is számít egészséges táplálkozásnak.
A hét során Sebestény Tamás és Csonka Balázs több ízben és több témában is tartott előadást, amelyeken hasznos információkkal gazdagodhattak az érdeklődők. A programsorozat záró rendezvénye szeptember 27-én volt a Közösségi Házban, ahol a szervezők összefoglalták a két hét történéseit, eredményeit. 
„A két hét során mintegy 160 fő vett részt a programokon. Az előadásoknak ez alkalommal is nagy sikerük volt, de a kerékpár túrákon és más mozgási lehetőségen is sokan vettek  részt. A programok mindig jó hangulatban teltek, s reméljük, hogy jövőre hasonló, vagy még nagyobb lelkesedéssel, és sok-sok új résztvevővel rendezhetjük meg a IV. Életmódváltó Heteket.” – foglalta össze Pótáné Lázár Mária, főszervező.
A résztvevők pontokat kaptak a teljesített programokért, akik között a szeptember 27-ei záró rendezvényen tombolasorsolást rendeztek. A fődíjat, egy kerékpárt Kiss Lajosné nyerte meg.

Kapcsolódó hírek