Ugrás a tartalomhoz

1956-ra emlékeztünk (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Miért nem beszélünk 1956-ról? Megkapták-e a nekik járó tiszteletet, kárpótlást az ’56-os hősök és hozzátartozóik? Hogyan történhetnek meg egy demokráciában a 2006-hoz hasonló események?  E gondolatokat részletezte ünnepi beszédében Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, országgyűlési képviselő.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 56. évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepség a Pro Urbe-díjas Mezőkövesdi Fúvószenekar térzenéjével kezdődött, majd pedig a városvezetés, a pártok, civil szervezetek, intézmények képviselői koszorúzták meg az 1956-os emlékművet.
Az ünnepi program ezt követően a Közösségi Házban folytatódott, ahol elsőként a Mezőkövesdi Hang-Stúdió Egyesület tagjainak énekes produkciót hallgathatta meg a közönség.
Az ünnepi beszédet Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője mondta. A szónok az 1956-tal kapcsolatban felmerülő kérdésekre kereste a választ: miért nem beszélnek az akkori eseményekről az ’56-ot megélt emberek, és miért van az, hogy évtizedekkel később sem kaptak kárpótlást azok, akik áldozatai voltak az 56 évvel ezelőtt történteknek. Az államtitkár gyalázatos dolognak nevezte, hogy 2006 októberében magyar ember támadta meg a magyart. Gondolatait azzal zárta, hogy tisztelnünk kell azokat az embereket, köszönetet kell nekik mondani, akik 56 évvel ezelőtt kiálltak a magyar szabadságért.
A felemelő gondolatok után, az ünnepség zárásaként a Szent Imre Tagiskola növendékei mutatták be színvonalas előadásukban, hogy ők hogyan látják 1956.

Kapcsolódó hírek