Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés (videóval)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd közfoglalkoztatási, foglalkoztatási helyzete, az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal elmúlt két évének értékelése volt a fő témája az októberi képviselő-testületi ülésnek. A városatyák október 30-án tárgyalták meg a várost érintő ügyeket.

A Polgármesteri Tájékoztatót követően a képviselő-testület arról határozott, hogy benyújtja támogatási igényét az Önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára kiírt pályázaton. Első ütemben 83 985 000 Ft támogatásban részesült a város. Ez alkalommal az ehhez szükséges, benyújtandó nyilatkozatok megtételéről döntött a grémium. A városatyák felülvizsgálták és jóváhagyták a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestülettel kötött együttműködési megállapodást is. Ez miről szól, van-e módosulás benne?
Ezt követően a testület megszavazta az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, valamint a bizottságok elmúlt két éves tevékenységéről szóló, több mint 100 oldal terjedelmű tájékoztatókat, amelyek összegzik a választások óta eltelt időben megvalósult beruházásokat, fejlesztéseket, jelentős munkákat, döntéshozatalokat.
Az ülés legnagyobb horderejű témája a város foglalkoztatási és közfoglalkoztatási helyzetéről szóló beszámoló volt. A tájékoztató bemutatta a kistérségi és városi munkaerő-piaci helyzetet. Az összegzésből kiderül, hogy mintegy 1000 aktív álláskereső van jelenleg Mezőkövesden, akik közül a legtöbben a 25-50 év közötti korosztályhoz tartoznak, akik közül sokan csak nyolc általános iskolai bizonyítvánnyal rendelkeznek. Azonban a településünkön működő különböző mintaprogramoknak köszönhetően a munkanélküliségi arány elfogadható a térség más településeihez képest.
A testület szándéknyilatkozatot tett az „Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg-szakellátás fejlesztése” című pályázathoz kapcsolódó plusz kapacitás befogadás kérelemhez is.
Emellett a képviselő-testület pozitív döntést hozott a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesülettel kötendő megállapodás témájában, amely a helyi TDM szervezet 2013-as évre szóló támogatásáról, valamint az Önkormányzat által a szervezetnek átadott feladatokról szól. A határozat értelmében a TDM szervezet hatáskörébe tartozik majd 2013-tól a turisztikai marketing tervezése és megvalósítása, a városi kiadvány tartalmi szerkesztése, grafikai tervezése és nyomdai kivitelezése, az Utazás kiállítás megjelenés tervezése, koordinálása, lebonyolítása, a turisztikai célú hirdetések; valamint az önkormányzat mindezen feladatok mellé a döntési kompetenciákat is átadja a helyi TDM szervezet számára.

Kapcsolódó hírek