Ugrás a tartalomhoz

Hogyan készítsük fel autónkat a télre (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Szétrepedt csövek, haldokló akkumulátor, ablakkaparástól elgémberedett ujjak és tehetetlenül pörgő kerekek. Ezzel szembesülhetünk a téli utakon, ha nem készítjük fel autónkat a mínuszokra. Megfelelő előkészületekkel megóvhatjuk magunkat ezen kellemetlenségektől, a közlekedési balesetektől, illetve a költséges meghibásodásoktól.

A hideg idő és a hajnali fagyok hamisítatlanul a tél közeledtét jelzik. Ilyenkor nemcsak a nagykabát és a téli ruházat kerül elő a szekrényekből, de célszerű átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre. Ahogy közeleg a tél, úgy válnak egyre veszélyesebbé az utak a gépkocsi tulajdonosok számára. A hideg időjárás következtében kialakult kedvezőtlen útviszonyok, a csúszós utak, a megváltozott látási körülmények számos kellemetlen meglepetés tartogatnak még a tapasztalt autósoknak is, amely súlyos balesetekhez vezethetnek. Ezért fontos, hogy óvatosabban, körültekintőbben, a sebességhatárok megtartása mellett közlekedjük az utakon.
A novemberi hideg, mínuszok beköszöntével, az első és alapvető dolog, hogy a nyári gumit le kell cserélni, és helyette a téli közlekedésre alkalmas gumit kell felhelyezni.



„Nagyon sokan szinte az utolsó pillanatra hagyják a gumicserét, ezért főként november elején rohamoznak meg bennünket az autótulajdonosok.”- mondta a mezőkövesdi Ricsi Gumi vezetője, Bihari Richárd.
Sokan gondolják, hogy az autók téli felkészítése kimerül a téligumi-cserében, ugyanakkor ezen kívül is érdemes még néhány dolgot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével, hiszen ezáltal már minimális befektetéssel is megelőzhetünk komolyabb problémákat. „Célszerű a tél beállta előtt ellenőrizni az ablakmosó folyadék minőségét, állását, az ablaktörlő lapát minőségét, gondoskodni kell megfelelő fagyálló-folyadékról. Emellett meg kell nézetni a gépjármű akkumulátorát, ellenőriztetni kell a fékrendszert és a világítást.” – emelte ki a mezőkövesdi Berta és fia Autójavító képviseletében, Berta Zsolt.
Ha télen hosszabb útra indulunk, fontos, hogy az alapvető eszközökön kívül néhány hasznos dolgot is bekészítsünk a kocsiba. Ilyen például egy-két takaró, innivaló, esetleg termoszban tárolt meleg tea, élelem, benzineskanna, hólánc a csomagtartóban, illetve jégkaparó is jól jön a havas időben. Mindezek nagyon hasznosak lehetnek, ha bármi miatt elakadnánk az úton. Ha az autónkat megfelelően felkészítettük a mínuszokra, bepakoltunk minden hasznos holmit, akkor nyugodtan vághatunk neki a hosszabb utazásnak, amely így, megfelelő előkészületek mellett pontosan olyan kellemes lehet, mint bármely más évszakban tett kirándulás.

Kapcsolódó hírek