Ugrás a tartalomhoz

A víz mint éltető elem és veszélyforrás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Életet ad és veszélyt is rejt a víz. E témakörben tartott előadást dr. Ujfaludi László professzor november 12-én a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában.

A 100 éves középfokú oktatási intézmény által szervezett témahét keretében ez alkalommal az éltető víz volt a központi téma. E programsorozat nyitó előadását dr. Ujfaludi László, az egri Eszterházy Károly Főiskola Földrajz tanszékének professzora tartotta. 
A Föld teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3, azonban az ebből a felhasználható mennyiség egyre csökken. A víztartalékainkat nap mint nap veszélyeztetjük a súlyos környezetszennyezéssel és pazarlással.
Rengeteg emberi fogyasztásra alkalmas vizet elpazarolunk olyan dolgokra, ami nem feltétlenül csak ivóvízzel lenne megoldható, ilyen például a WC-öblítés vagy a felmosás. Az emberi pazarlásnak megdöbbentő adatai vannak. Egy WHO tanulmány szerint például egy csésze kávé gyártásához 140 liter víz kell a növénytermesztés hatalmas vízfogyasztása miatt. Ez csak az éltető elem pazarlásának egy kiragadott példája, amely számtalan módon megelőzhető. Ilyen például, hogy felfogjuk az esővizet, azzal mosunk fel, azzal locsoljuk a virágokat, elzárjuk a csapot, stb.
A víz sokszor veszélyhelyzet forrása is, hiszen az áradásokat és a Cunamihoz hasonló természeti katasztrófákat mind-mind a folyók, tengerek, óceánok okozzák.
Azonban nemcsak földrajzi szempontból, hanem az életben maradásunkban is nélkülözhetetlen. A folyadékbevitel nagy szerepet játszik szervezetünk  működésében és egészségünk megőrzésében. Ez a legfontosabb tápanyag. Nélküle szervezetünk legkisebb egységei, a sejtek nem tudnák betölteni feladatukat. Számos betegség és panasz elkerülhető, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk. A szakemberek, orvosok álláspontja alapján a jó kondíciónk és szervezetünk egészséges működéséhez napi szinten legalább 1,5-2 liter vizet kell elfogyasztanunk.
Az előadás legfontosabb tanulsága, hogy fokozottan oda kell figyelnünk környezetünkre és a vízfogyasztásunkra, hogy még több ezer évig biztosított legyen az élet bolygónkon.

Kapcsolódó hírek