Ugrás a tartalomhoz

Grafikai kiállítás a Gimnáziumban (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesdre érkezett Jankovics Marcell: Az ember tragédiája című filmjének grafikáiból rendezett kiállítás. A tárlat a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában látható december 6-ig. A kiállítás megnyitóján a gimnazisták előadást is hallhattak a filmrendezőről és munkáiról, valamint a Madách-mű vallási vonatkozásairól.

A Paradicsom, illetve Egyiptomtól az Eszkimó világig minden szín megelevenedik a kiállításon látható grafikákon. Jankovics Marcell 1983-ban írta meg Madách Imre színműve nyomán Az ember tragédiája forgatókönyvét. A rajzfilmes adaptáció gyártása 1988-ban kezdődött és 23 éven át tartott.
„A folyamat azért volt ilyen hosszú, mert a grafikák rendkívül alaposan kidolgozottak, Jankovics mind a 15 színt más-más stílusban készítette el.” – emelte ki a kiállításmegnyitóján Jacsó Balázs, a középiskola rajtanára.
 Az ember tragédiája című film képeiből rendezett tárlat a Keresztény Vándorkiállítás keretében érkezett a mezőkövesdi Gimnáziumba.
A tárlat ünnepélyes megnyitóját november 14-én tartották meg az iskolában. A diákok előadást hallhattak Jankovics Marcell filmrendezőről és munkáiról. A Madách-műben, valamint a Jankovics Marcell animációs adaptációjában lévő vallási vetületről pedig dr. Medvegy János apát beszélt a vendégeknek az ünnepélyes kiállításmegnyitón.
Az ember tragédiája című tárlat november 6-ig látható a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola dísztermében.


Irodalomtörténészre emlékeztek

A Jankovics Marcell kiállításának megnyitója után dr. Martinkó András irodalomtörténészre emlékeztek meg. A gimnázium egykori diákja 100 évvel ezelőtt született. A kövesdi alma materben eltöltött 8 évről Juhász Jánosné igazgatónő beszélt, majd az irodalomtörténészről lánya, Martinkó Eszter emlékezett meg. A találkozót Szörényi László irodalomtörténész, kritikus zárta, aki egykori munkatársáról, dr. Martinkó Andrásról beszélt.

Kapcsolódó hírek