Ugrás a tartalomhoz

Változtak a tűzvédelmi szabályok (videóval)

Mezőkövesd hírei

November 13-án hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot tartalmazó belügyminisztériumi rendelet módosítása.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jogszabály a korábbiakhoz képest engedményt tesz a lakóépületek folyosóin tárolt virágokra vonatkozóan. A jogszabály értelmében ugyanis a minimális 1,1 méter szélesség betartásával, vagy a kiürítéshez szükséges keresztmetszet biztosításával a növények elhelyezhetőek a folyosókon, ellenben a lakóépületek menekülési útvonalain, valamint a közlekedőkben a továbbiakban sem lehet éghető anyagokat tárolni.
A gázüzemű autók parkolásával kapcsolatban szintén történt változás. A cseppfolyós üzemanyaggal működő járművek, illetve a jóváhagyási jellel rendelkező autógáz úgynevezett LPG üzemű autók parkolhatnak a mélygarázsokban, viszont a jelölés nélküli LPG autók továbbra sem tartózkodhatnak a talajszint alatt, továbbá olyan terekben sem, ahol a gáz megülhet és a parkoló átszellőzése nem biztosított.
Az új szabályozás szerint tilos az úgynevezett „repülő kívánságlámpások” használata, ugyanis ezek a nyílt lánggal üzemelő lámpások a földtől eltávolodva  ellenőrizhetetlenné válnak, így a használatuk fokozottan tűzveszélyes.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a szabadtéri rendezvények fogalmát is tisztázza. A jogszabály értelmében abban az esetben beszélünk szabadtéri rendezvényről, ha 5000 négyzetméternél nagyobb, épületen kívüli területen bonyolítják le az eseményt. Ebbe a kategóriába nem tartoznak bele a családi, valamint a létesítmény működési engedélyével összefüggő rendezvények. November 13-ától a rendezvényekre vonatkozó létszámkorlát alapjául a terület nagysága szolgál, ugyanis így tűzvédelmi szempontból sokkal könnyebben ellenőrizhető, hogy a szervezők betartják-e a vonatkozó előírásokat.
A meglévő száraz felszálló tűzivízvezetékre vonatkozó követelmények módosítása a középmagas társasházakat érinti. Miután a 6. emelet alatt található száraz tűzivízvezeték nem gyorsítja meg a tűzoltói beavatkozást, ezért ezentúl az épület 6. szintje alatt nem kell vízkivételi helyet biztosítani, és a 6. emelet feletti szinteken is csupán minden második emeleten.

Kapcsolódó hírek