Ugrás a tartalomhoz

Az adósságátvállalás menetéről tájékoztattak (Videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd volt az egyik első állomása a Belügyminisztérium által szervezett országjárásnak december 5-én. A program keretében Tállai András, Önkormányzati Államtitkár tájékoztatta a térség településeinek polgármestereit az önkormányzati adósságátvállalás során fellépő feladatokról, teendőkről.

Országos szinten ma indult el a Belügyminisztérium országjárása, amely keretében hat delegáció tart tájékoztatót az adósságkonszolidációban érintett települések vezetői számára. Mezőkövesden Tállai András államtitkár és két jogász munkatárs adott részletes szakmai eligazítást minden 5000 fő feletti település vezetőinek a sikeres konszolidáció érdekében.
Az önkormányzatokért felelős államtitkár hozzátette, hogy a konzultáció célja, hogy mindenki megismerje a konszolidáció menetét, az abból az önkormányzatokra háruló feladatokat. A szoros határidők miatt szükséges az érintettek informálása, mert ennek hiányában, illetve a feladatok nem teljesítése esetén az is előfordulhat, hogy az ilyen település kimarad az adósságrendezésből.
Tállai András a konzultáció előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a konszolidáció célja az, hogy az önkormányzatok az új rendszerben adósságmentesen, tiszta lappal induljanak, hiszen 2013. január 1-jével egy új feladatrendszerben, egy új finanszírozási rendben, egy új, sokkal szigorúbb hitel- és kötvény kibocsátási szabályozási rend mellett kell tevékenységüket folytatni.
Az államtitkár elmondta, hogy december 17-ig kell a december 12-ei állapot alapján adatot szolgáltatniuk az önkormányzatoknak az Államkincstár megyei szervezetéhez. A szervezetnek december 20-ig kell továbbítaniuk a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a megyei szinten összesített adatokat. A Minisztérium pedig arról gondoskodik, hogy a pénzintézetek december 28-ig megkapják a konszolidációs összeget, amely 5000 fő alatti település esetében 100%-os összeget jelent.
Hozzátette, hogy a rendelkezésre álló, szeptemberi adatok alapján az adósságrendezés 1758 települést érint, de a tényleges adatokat a december 12-ei állapot határozza majd meg.
Tállai András emellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és a Mezőkövesd és térségének helyzetét is ismertette az adósságrendezés vonatkozásában. A rendelkezésre álló szeptemberi adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tekintve 339, 5000 lélekszám alatti település van, és ebből 217-et érint a konszolidáció. Ennek a várható összege 7,5 milliárd forint. 5000 fő feletti település 19 darab van a megyében, amelyből 16-ot érint az adósságrendezés majd. Ez későbbi folyamat lesz. Összesen ez 68,7 milliárd forint összeg az adósság, amelynek a 40-70%-a lesz konszolidálva.
Mezőkövesd és térségében – már az új választókörzeti kialakítás szerint – 54 település van, ebből 50 ötezer lélekszám alatti, az adósságrendezésben pedig 31 érintett település van, amely 1,3 milliárd forintot jelent. Négy darab 5000 feletti település tartozik ehhez a körzethez, amelyből kettőt érint a konszolidáció, Mezőkövesdet és Emődöt. Ennek a nagysága várhatóan 4,3 milliárd forint lesz.
E konzultáció mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még három lesz. December 11-én 14 órakor Putnokon, december 12-én 14 órakor Miskolcon és december 14-én 10 órától Sárospatakon tartanak szakmai tájékoztatót az érintett települések vezetői számára.

Kapcsolódó hírek