Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. június 2. (péntek) 16:46 Kármen, Anita névnapja van
 
A világörökség része a matyó (Videóval)

Hivatalosan is az emberiség kulturális örökségének része a matyó népművészet: a hímzés, a viselet, a folklór. Az UNESCO bizottsága december 5-én délután döntött Párizsban arról, hogy a matyó örökség is felkerül a reprezentatív listára.


Így már nem csak a mohácsi busójárás az egyetlen dolog, amellyel Magyarország képviselteti magát az emberiség szellemi kulturális örökségét számon tartó, több mint kétszáz elemet felsoroló UNESCO-listán. A döntés meghozatalánál szempontjakét szerepelt, hogy mennyire széles összefogás áll a jelölés mögött. A matyó mögött felsorakozott a Matyó Népművészeti Egyesület, a Borsóka Hímzőkör, a Matyó Nagymama Klub Egyesület, a Matyó Néptáncegyüttes, Kovács Szabolcs bútorfestő, népi iparművész, a Matyó Múzeum, Mezőkövesd városa, valamint a helyi általános iskola.
A listán való szereplés egyébként kézzelfogható gyakorlati hasznot, például anyagi támogatást nem jelent, inkább presztízskérdésről van szó. A matyó eddig is ismert volt Magyarországon kívül is. A Magyar Turizmus Zrt. már 2008-ben matyó mintás plakátokkal csábítgatta a külföldi turistákat, az utóbbi években pedig látványosan felfutott a matyó ismertsége és népszerűsége. A világörökség részévé válás ezt a folyamatot csak tovább erősíti.Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés