Ugrás a tartalomhoz

Méltó helyen Takács István örökség (videóval)

Mezőkövesd hírei

Takács István állandó kiállítás nyílik a Városi Galériában. A neves, mezőkövesdi freskófestő munkáit bemutató tárlatot december 14-én 14 órakor nyitják meg.

Takács István mélyen vallásos, tősgyökeres matyó családból származott. Nemcsak freskófestészetéről vált híressé, hanem művészi tevékenységét a festészet más területein is megmutatta. Matyóföld és közössége iránti szeretete érződik képein, de kiemelkedő szerepet vállalt a matyó hagyományok megőrzésében is. Takács István azt vallotta: „A feladat nem az, hogy Magyarországra a művészetet behozzák, hanem, hogy itt művészetet, éspedig a magyar művészetet kell teremteni.” Talán nincs is olyan alkotása, melyen ne lenne valami jellegzetesen matyó, ha másban nem, a színek harmóniájában.  Munkásságának állít emléket a városrehabilitációs pályázat keretében megújult Városi Galériában kialakított állandó kiállítás.
„Azt gondolom, hogy az egész város elvárta az Önkormányzattól, nekünk pedig kötelességünk is volt, hogy állandó helyet biztosítsunk Takács István életművének, hogy a mezőkövesdiek és az ide látogatók is megismerjék a 20. század egyik legnagyobb freskófestőjének munkásságát. Takács István által készített templomfestmény, oltárkép 290 templomban fedezhető fel országszerte. Emellett nagyon sok vallásos képe, a matyó élet pillanatait megörökítő festménye, sőt divatterve is látható lesz a most megnyíló tárlaton. Ezt a széles pályaművet végre méltó körülmények között, a város egyik legimpozánsabb épületében tudjuk bemutatni a nagyközönség számára.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester.
A Takács István-alkotásokat az elmúlt két évtizedben a Takács István Alapítvány gondozta. Az Alapítvány, az Önkormányzat és a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. közös munkája, együttgondolkodása révén jöhetett létre ez a kiállítás. A több hónapos előkészítés során megfelelő szakmai körültekintéssel rendbe hozták, restauráltatták, kereteztették a neves alkotó munkáit.
„Mezőkövesden utoljára 15 évvel ezelőtt volt Takács István kiállítás. Ennek a tárlatnak a létrejöttével pedig állandó helyet kapnak a művész alkotásai.
A gyűjteményben található képek a Takács István Alapítvány, az Önkormányzat és az örökös tulajdonában állnak, és egy együttműködési megállapodás keretében kerültek átadásra, hogy minél több művet megismerjen a közönség. A mintegy 70 bemutatott alkotás 10 teremben kap helyet. December 17-étől várjuk a látogatókat, az érdeklődőket, a művészetkedvelőket. Reméljük, hogy ezzel a kiállítással nemcsak Takács István előtt tisztelgünk, hanem erősbítjük a város hírnevét és vonzerejét.”
– mondta el a kiállítást és a Galériát működtető Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kazárné Kalber Nikolett.
A kiállítás nyitva tartásáról, a belépőjegyek összegéről városunk képviselő-testülete a decemberi ülésén dönt majd.

Kapcsolódó hírek