Ugrás a tartalomhoz

Megnyílt Takács István tárlata (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Újabb ékkővel gazdagodott a matyó örökség. Ünnepélyes keretek között megnyitották a Takács István alkotásaiból nyílt állandó kiállítást Mezőkövesden. A Városi Galériában megrendezett ünnepséget december 14-én bonyolították le.

Takács István festőművész a 20. század egyik kiemelkedő magyar alkotója. Takács István munkásságát dicséri többek között az Egri Bazilika kupolafreskója, valamint a Szent László templom freskóinak megalkotása. A művész festményei, illetve freskói elsősorban Észak-Kelet Magyarországon, valamint a fővárosban találhatóak meg.

A tárlat nyitó ünnepségén elsőként dr. Fekete Zoltán méltatta Takács István művészetét. Városunk első embere kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a művész alkotásait és azt az örökséget, amit a városra hagyott. dr. Fekete Zoltán után Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára méltatta a festőművészt. Tállai András elmondta, hogy munkásságát óriási hittel és akarattal végezte, továbbá kiemelte, hogy mély római katolikus vallásossága és matyó származása meghatározta   életét és munkásságát egyaránt. Takács István fantasztikus tudása ellenére élete végéig szerény tudott maradni, melyet Tállai Anrás egy idézettel jellemzett. "A siker kívülről érdekesnek látszik. Nekem nem jelent semmit. Nem a sikerre vágyom, hanem igényre van szükségem. Arra, hogy érezzem, a munkámra szüksége van valakinek, hogy megértik, s freskóim prédikációként hatnak, sőt valamivel többek is annál. A szó elszáll, azt a napi gondok elfeledtetik, de én azt szeretném, hogy képeim újra áhítatot váltsanak ki, és az ég felé emeljék, reménységgel töltsék meg az emberek lelkét." 
Tállai András után Takács István lánya, dr. Sebők Ferencné Takács Márta osztotta meg gondolatait a kiállítás megnyitóján, aki kiemelte, hogy a város az ünnepi alkalommal és a kiállítás elhelyezésével méltó emléket állít édesapjának. dr. Sebők Ferencné Takács Márta beszéde végén mindenkinek köszönetet mondott, aki szívügyének tartotta, támogatta, valamint segítséget nyújtott az örökség méltó elhelyezésében. 
Dr. Ternyák Csaba egri érsek szintén méltatta Takács István munkásságát. dr. Ternyák Csaba kiemelte, hogy Egerben is számos alkotás többek között, az Egri Bazilika kupolája is a festőművészt alkotásai közé tartozik. Az egri érsek örömét fejezte ki azért, hogy Takács István szülőhelyén méltó körülmények között sikerült elhelyezni a csodálatos alkotásokat.

Az ünnepség végén dr. Ternyák Csaba egri érsek, Tállai András, államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Sebők Ferencné Takács Márta a nemzeti színű szalag átvágásával adták át hivatalosan a tárlatot a nagyközönség számára. Az ünnepséget a Szent László Kamarakórus előadása színesítette.

Kapcsolódó hírek