Ugrás a tartalomhoz

Kötelező a chip

Mezőkövesd hírei

A mezőkövesdi kutyák mintegy 60%-a már rendelkezik transzponderrel. A négylábúak chippeltetése január 1-jétől minden kutyatulajdonos számára kötelező.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény változása miatt január 1-jétől minden négy hónapnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel megjelölve tarthatók. Az egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok gazdáinak még három hónap áll rendelkezésére, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást, amelyet a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőriz.
A chippeltetésre a korábbi években is volt lehetőség, bár a tulajdonosok kis hányada élt vele.
A rendelkezés hatására átláthatóbb lesz a hazai ebállomány és csökkenhet a kóbor kutyák száma.
A chip behelyezésével egy közös adatbázisban  regisztrálják is az ebet. Az elektronikus adatbázisban rögzítik a tulajdonos nevét, címét, elérhetőségét, valamint a kutya nevét, nemét, korát és oltási, orvosi kortörténetét. A kutyák transzponderrel való ellátása rövid és fájdalommentes eljárás. Egy injekciós tű segítségével a kutya bőre alá helyezik el a pár milliméteres elektronikus transzpondert.
A törvényi előírások alapján kutyánként maximum 3500 forint kérhető el a gazdáktól az eb chipes megjelöléséért, amely magában foglalja a szerkezet árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.
A mezőkövesdi állatorvosokat az elmúlt hetekben folyamatosan rohamozzák a kutyatulajdonosok a kedvenceik chipeltetése és regisztrálása kapcsán. Ennek köszönhetően, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a kutyák mintegy 60%-a már átesett a pár perces beavatkozáson.
Akár 40 ezer forint pénzbüntetésre számíthatnak azok az állattulajdonosok, akik nem tesznek eleget a kutyák transzponderrel való ellátási kötelezettségüknek.
A kötelező chipeltetés mellett az állatvédelmi törvényben a kutyatartás szabályai is változtak. A módosítások értelmében a kistestű ebet 10 m2-nél, a közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartani. Emellett tilos a kistestű kutyák 4 m-nél, a közepes testűek 6 m-nél, míg a nagytestű négylábúakat 8 m-nél rövidebb eszközzel kikötni.

Kapcsolódó hírek