Ugrás a tartalomhoz

Fenntartóváltás a múzeumoknál (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Január 1-jétől az Önkormányzat a felelős a Matyó Múzeum és a Mezőgazdasági Gépmúzeum fenntartásáért. A döntés értelmében gazdaságosabb, átláthatóbb és racionálisabb lesz az intézmények működtetése.

Az Országgyűlés 2012 októberében döntött arról, hogy a megyei múzeumok nem megyei jogú városokban lévő tagintézményei 2013. január 1-jével a területi elhelyezkedésük szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek át. Nemcsak maga a fenntartási feladat kerül át az adott önkormányzatokhoz, hanem az ahhoz szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek is.
Mezőkövesd esetében ez a változás a Matyó Múzeumot és a Mezőgazdasági Gépmúzeumot érinti. Ez a két intézmény 2012. december 31-ig a Megyei Múzeumi Igazgatóság fenntartásában állt.
A képviselő-testület azért döntött úgy, hogy a két gyűjtemény integrálódjon be a Takács István kiállítást is működtető Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft.-be, mert ott biztosítva van az adminisztrációs, gazdasági háttér, így egy kézben, egy átlátható rendszerben tudják üzemeltetni a múzeumokat. Az, hogy a KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. működteti ezentúl a Takács István kiállítást, a Matyó Múzeumot és Mezőgazdasági Gépmúzeumot, az nemcsak gazdaságilag előnyös, hanem látogatóbarát is, hiszen újdonságként a jövőben úgynevezett kombinált jegy megvásárlásával kedvezményesebben tekinthetik meg az ide érdeklődők mindhárom kiállítást.
A KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. arra törekszik, hogy a Takács István állandó kiállítás, a Matyó Múzeum, a Gépmúzeum egy egységes arculatot, szolgáltatásokat nyújtson az ide látogatóknak.
A januári átvételt egy több hónapos egyeztetés, előkészítő munka előzte meg. Az érintettek igyekeztek és igyekeznek úgy intézni a fenntartóváltással járó ügyeket, hogy abból a látogatók semmit sem érezzenek meg. Elsődleges feladat a két intézmény működésének, az esetleges problémáknak a felmérése, mely területen kell változtatni a hatékonyabb működés érdekében.

Kapcsolódó hírek