Ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Matyóföld periodika (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Bemutatták a Matyóföld periodika legújabb kötetét. Az ünnepélyes eseményt a Magyar Kultúra Napjának alkalmából rendezték meg a Közösségi Házban január 22-én.

A kiadvány több mint fél évszázados múltra tekint vissza, hiszen az első értékőrző kiadványt Kiss Gyula és Dala József szerkesztésében 1959-ben adták ki. A periodika az 50 éves jubileumi kiadással együtt eddig összesen 36 alkalommal jelent meg. A kiadvány teljes egészében bemutatja Mezőkövesd életét és történelmét, továbbá nyomon követhetjük benne a gazdasági folyamatokat, az egyházban történt eseményeket, valamint a helyi oktatás területét. Ezen felül megismerhetjük a város kulturális értékeit, hiszen a kötetek többek között írok, költők, papok, tanárok, művészek, festőművészek, iskolaigazgatók, polgármesterek, tanácselnökök gondolatait őrzik. Városunk önkormányzata azzal az elhatározással kezdett hozzá az új kötet összeállításához, hogy a kiadvány a periodika hagyományos értékeinek megőrzése mellett megújult formában jusson el az olvasókhoz.

A jövő nemzedékeinek
Az ünnepségen elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy a periodika nagyon fontos szerepet tölt be Mezőkövesd kulturális életében. Városunk első embere hozzátette, hogy a kiadvány néprajzi és helytörténeti szempontból is kiemelkedő, hiszen a periodika a jövő nemzedékei számára évszázadok múlva is elérhető lesz, így a kiadvány nagyon értékes a múlt tanulmányozása szempontjából is. A városvezető bízik abban, hogy még nagyon sok Matyóföld-kiadvány fog megjelenni a jövőben. dr. Hajdu András, a szerkesztőbizottság vezetője elmondta, a szerkesztés során három fő irányvonalat igyekeztek szem előtt tartani. A cél az volt, hogy a Matyóföld mértékadó, aktuális és megújuló legyen. A szerkesztőbizottság vezetője kiemelte, a szerkesztés során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy egy jól áttekinthető, kulturális értékekben gazdag kiadvány készüljön, amely az utókor számára a kutatómunkához is jól használható. Az összeállításnál ügyeltek arra is, hogy a fiatalabb és idősebb generáció tagjainak a gondolatai egyaránt helyet kapjanak a kötetben. Dr. Hajdu András megköszönte mindenkinek a közreműködést, aki segítséget nyújtott a kiadvány megjelentetésében. A kiadvány szerkesztőbizottsági munkáját dr. Hajdu András mellett Csirmazné Cservenyák Ilona, Répászky Zoltán és Szlovák Sándor végezte el. Beszédének végén elmondta, hogy a tervek szerint minden évben kiadják a Matyóföld periodikát és a következő kötethez már megkezdték az anyagok gyűjtését.

Kulturális műsor
A könyvbemutató keretében Indre Andrea, a Mezőkövesdi Hang-Stúdió énekese egy matyó népdalcsokrot adott elő a jelenlévőknek. Emellett Kissné Héczei Erzsébet, valamint Bíró József előadásában olyan saját költeményeket hallgathatott meg a közönség, melyek a most megjelent periodikában is megtalálhatóak. Tomsics József a közelmúltban elhunyt Cseh Károly költőre is megemlékezett verses előadásában. Az ünnepséget Majoros Klára és Vinnai Anikó, a Művészeti Tagintézmény művésztanárainak hangszeres előadása szintén színesítette.

Kapcsolódó hírek