Ugrás a tartalomhoz

Magyarország rózsája, Matyóföld (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Hon- és népismereti vetélkedőt szervezetek a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában február 20-án.

A verseny megszervezésének a célja a matyóság történetének, életének, hagyományainak megismertetése, értékeinek ápolása, megőrzése mellett az volt, hogy a fiatal nemzedékben kialakítsák a matyó táj, az Alföld és a Bükk vidékének természeti, földrajzi, történelmi, néprajzi, kulturális emlékei és értékei iránti felelősséget. A megméretésen Mezőkövesd és vonzáskörzete, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye tanulói vehettek részt.


A verseny

A vetélkedő több fordulós volt. Az első két fordulóban a résztvevő iskolák csapatainak írásos tesztsort kellett kitölteniük, és az interneten eljuttatni a kövesdi középfokú intézményhez. A harmadik, egyben döntő fordulót február 20-án rendezték meg a középiskolában, ahol hét iskola 14 csapata mérte össze tudását. A háromfős csapatoknak a döntő során például keresztrejtvény, totó formájában kellett számot adniuk a matyó népművészetről szerzett tudásukról, de verset is kellett írniuk arról, miért jó matyónak lenni, illetve be kellett mutatniuk a matyó viseletet is. Az általános és középiskolás tanulók munkáját héttagú zsűri értékelte, aminek a tagja volt dr. Fekete Zoltán polgármester, Medvegy János apát, Molnár Istvánné települési képviselő, dr. Hajdu András a Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, Lipcsák János érseki biztos, Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke, valamint Kinczel Brigitta, a könyvtár szakmai vezetője.


A dobogósok

Az általános iskolások kategóriájában az első helyet a Ságújfalu Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és Napközi Otthonos Óvoda csapata, a második helyet a mezőkövesdi Bárdos Lajos Tagiskola versenyzői, míg a harmadik helyet a Szent István Katolikus Általános Iskola tanulói szerezték meg.
A középiskolások közül a legjobb teljesítményt a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium diákjai érték el. őket a sorban az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium fiataljai követték, míg a jelképes dobogó harmadik fokára a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola indulói állhattak fel.


A „Magyarország rózsája Matyóföld” című vetélkedő támogatói:
 


Kapcsolódó hírek