Ugrás a tartalomhoz

Nagymértékű adósságátvállalás (Videóval)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd adósságának 60%-át vállalta át a Kormány az adósságkonszolidáció keretében, amely mintegy 3 milliárd forintot jelent. Az erről szóló hivatalos okmányt ünnepélyes keretek között Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára adta át a város első emberének, dr. Fekete Zoltán polgármesternek március 6-án.

A Kormány az Önkormányzatok felgyülemlett adósságának rendezése érdekében dolgozta ki és hívta életre az adósságkonszolidációt. Ez az 5000 fő alatti településeknek 100%-os átvállalást jelent. A nagyobb lélekszámú települések – mint például Mezőkövesd – esetében tárgyalásos módon dőlt el a konszolidáció mértéke. Az átvállalás mértékéről többhetes egyeztetés után született döntés. Ennek értelmében Mezőkövesd adósságának 60%-át vállalja át a Kormány, amely mintegy 3 milliárd forintot jelent.
Tállai András államtitkár az összejövetelen ismertette, hogy 1710, ötezer lélekszám alatti településülésen vonatkozásában 74 milliárd forint összegű adósság visszafizetéséhez nyújtott támogatást az állam. Az ennél nagyobb települések között pedig mintegy 610 milliárd forint a konszolidáció összege, amelyből 277 önkormányzat részesült. Az államtitkár kiemelte, hogy ennek a lépésnek és az önkormányzati rendszer átalakításának az a célja, hogy a jövőben stabilan, átlátható rendszerben működjenek az önkormányzatok. Az elmúlt esztendőben a megyei önkormányzatoktól átvállalt az állam 189 milliárd forintnyi kötelezettséget. Összeadva ezeket az összegeket majdnem 900 milliárd  forintot vállalt át az állam. Ez csak a tőke, amelyhez a kamatokat hozzáadva az összeg elérheti az 1200-1300 milliárd forintot is, amelyet a jövőben az államnak kell törleszteni.



Dr. Fekete Zoltán polgármester kiemelte, hogy rendkívüli és történelmi pillanat ez a település életében, hiszen mintegy 3 milliárd forintnyi könnyebbséget jelent a városnak a Kormány adósságátvállalása. Ez a lépés jelzi azon szándékukat, hogy meg szeretnék könnyíteni az önkormányzatok életét, és a fejlődés felé indítja el, tolja az ország szekerét.
Az esemény a hivatalos okmány ünnepélyes átadásával folytatódott, majd pedig a képviselő-testület a rendkívüli ülés keretében elfogadta Mezőkövesd 2013-as költségvetését.


Kapcsolódó hírek