Ugrás a tartalomhoz

Itt a tavasz - Megkezdődnek a kerti munkák (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Metszésbemutatót szervezett a Matyó Kertbarát Klub Egyesület március 4-én.  A tavasz beköszöntével megkezdődnek a mezőgazdasági munkálatok a kiskertekben is.

A kora tavaszi időszak egyik legfontosabb feladata a gyümölcsfák metszése, amelyet a fagyos időjárás elmúltával, de még rügyfakadás előtt kell elkezdeni. Ez egyebek között azért lényeges, mert ilyenkor teljesen átlátható a korona, így könnyebb kialakítani a fát. A metszés a termés mennyiségét és a gyümölcsök minőségét is befolyásolja. A gyümölcsfák metszésénél több szempontot, elsősorban a fa életkorát és az időjárási körülményeket kell figyelembe venni.

A Matyó Kertbarát Klub Egyesület szervezésében megrendezett bemutatón a  Pongrácz Zoltán egy almafát metszett meg. Az alma az első gyümölcsfa, amit tavasz beköszöntével meg kell metszenünk. A szakember saját tapasztalataiból kiindulva elmondta, hogy szakember segítsége nélkül is bátran hozzá lehet kezdeni a fák metszéséhez, de a munkálatok megkezdése előtt mindenképpen célszerű a szakirodalomból tájékozódni. A metszés azért is lényeges, mert a fák a művelet hiányában idő előtt elöregszenek, a sűrű koronájuk miatt apró terméseket hoznak.


Permetezés és más kerti munkák

Természetesen a fák terméshozama és a gyümölcsök minősége a fát megtámadó betegségektől is függ, melyek kialakulása lemosó-permetezéssel megelőzhető, vagy csökkenthető. A gyümölcsfák felkészítése és metszése mellett megfelelően elő kell készíteni a talajt a zöldségek és virágok ültetéséhez is. Ehhez az első lépéseket már ősszel a trágyázással meg kellett tenni. A zöldségeket és a virágokat zömében márciusban és áprilisban kell majd elültetni. A Matyó Kertbarát Klub Egyesület következő összejövetelének témája a komposztálás lesz március 18-án, mely 17 órakor kezdődik a Közösségi Házban.

A metszésről egy-két mondatban

A kertészkedni szeretők már nagyon várták a tavaszt. A növények szerelmeseinek a tél arra való, hogy eltervezzék a kert kialakítását, átalakítását.

Gyümölcsfáink metszése a legkorábbi és egyben a legfontosabb munkák egyike. A fagy elmúltával, rügyfakadás előtt, a vegetációs időszakban kell elkezdeni. Ilyenkor könnyen átlátható a korona, látjuk, hogy kell formálni a fát. Metszés nélkül fáink hamar, idő előtt elöregszenek, koronájuk elsűrűsödik, kicsi, apró terméseket hoznak. Sose azt nézzük, mit kell levágni, azt nézzük, mi marad a fán! Ilyen szemlélettel a felesleget gyorsan el tudjuk távolítani. Metszeni -5 C° felett szabad, ez alatti hőmérséklet esetén a sebzéseken keresztül a növény fagykárt szenvedhet.
Ritkítsuk a fák külső felét, hogy a korona belső része is kapjon elegendő fényt, így egyenletesen érnek be a gyümölcsök! Ne a szép alakra, hanem a termésképződésre helyezzük a hangsúlyt! Az erős metszés inkább növekedésre, mint termésképzésre készteti a gyümölcsfát. A termővesszőket kíméljük! Amennyiben elöregednek, inkább ifjítsuk a fát! A koronából kifelé álló rügyre metsszük vissza a gallyakat! A vízszinteshez közelebbi helyzetben lévő ágakon általában több a termőrügy, ezért a függőleges ágakat érdemes eltávolítani, vagy metszéssel próbáljunk vízszintesebb ágakat nevelni. Amennyiben egy ágat véglegesen el akarunk távolítani, mindig tőből vágjuk ki! Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne hagyjunk csonkot, mert az beszárad, és fertőzések forrása lehet! A két centiméternél nagyobb átmérőjű sebeket érdemes sebkezelő anyaggal kezelni, mely lehet olajfesték is.
A vágás a rügy felett kezdődjön, és a rüggyel ellentétes oldal felé lejtsen! A megközelítőleg függőleges vesszőket ferdén vágjuk le, különben a vágás felületén összegyűlik a nedvesség, ez pedig betegségekhez, rothadáshoz vezethet!
A metszéshez jó minőségű, éles szerszámot használjunk! Az életlen olló, vagy fűrész roncsol, sok kárt okozhatunk vele a növényben. A roncsolt seb nehezen gyógyul, a felülete nagyobb, mint az ép sebé. A metszés során minél kevesebb és kisebb felületű sebet ejtsünk!
Amennyiben jól végeztük dolgunkat, nyáron, ősszel szép, gazdag, egészséges terméssel ajándékoznak meg a gyümölcsfák. Érdemes odafigyelni a metszésre.

Herkely Károly
Matyó Kertbarát Egyesület

Kapcsolódó hírek