Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. május 30. (kedd) 11:10 Janka, Zsanett névnapja van
 
Húsvéti ajándék, ismét kapható Kiss József két könyve

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szerző úgy döntött, hogy ismét megjelenteti a Gyermekvilág és a Matyó népdalok című könyvét.


„A tardi gyermekkori élményeim és négy évtizedes Mezőkövesden töltött énekkari munkám arra késztetett, hogy összegyűjtsem a hagyományaiban gazdag vidék, a Matyóföld népdalait, népszokásait.” Vallja a szerző a Matyó népdalok című könyv bevezetőjében.
A 10 évvel ezelőtt megjelent könyv 200 db. matyó dalt tartalmaz Mezőkövesd és Tard népzenei hagyományaiból kották segítségével, mely hozzájárul a dallamok könnyű elsajátításához. A nótaszövegek pedig népi hitelességről tesznek tanúbizonyságot, mely kifejezi, hogy melyik dalt mikor, milyen esemény alkalmával énekelte a matyó nép. Ennek megfelelően csoportokba gyűjtve találjuk a gyerek, fonók, varrók, summások, gulyások, betyárok, katonák, szerelmesek, lakodalmak dalait. Kiegészítve balladák, amerikás dalok, mondókák, kurjantások, köszöntők, dramatikus- betlehemes játékokkal. 

A másik könyv a gyermekvilág rejtelmeit tárja az olvasók elé, összefoglalva azt, hogy milyen volt a múlt század elején a matyó gyermekek élete, és mi foglalkoztatta az akkori kicsik lelkivilágát. Mindezt mezőkövesdi tündér- és tréfásmesék, állatlegendák, történetek, énekek, játékok, hiedelemmondókák, szülők- és névnapi köszöntők, imádságok, népi szólások, kurjantók, tréfás versek, babonák, szólások, kiszámolók, az általuk játszott játékok bemutatásával tárja az olvasók elé.

Mindkét könyvet ajánlom szülőknek, gyerekeknek, óvónőknek, tanítóknak, énekkarok vezetőinek, hiszen a most ismét megjelenő kiadvány mindennapi munkájukhoz, Mezőkövesd történetének és életének megismeréséhez nyújthat segítséget.
A könyv a Városi Könyvtárban és a Matyó Múzeumban megvásárolható.

Csirmazné Cservenyák IlonaVissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés