Ugrás a tartalomhoz

Citromsárga riasztás

Mezőkövesd hírei
Az előrejelzéseknek megfelelően megérkezett a viharos szél Észak-Magyarországra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére. A legerősebb széllökések meghaladják a 70 km/h-t.

 Az időjárásból adódó intézkedések előkészítése érdekében mindhárom érintett megyében ülésezik a megyei védelmi bizottság.


A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!

A hajnali órákban ezekben a térségekben aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

 

Kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló előrejelzése szerint a Dunántúlon, majd a középső megyékben, éjjel pedig már északkeleten is több helyen viharos, 60-85 km/h erősségű lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet.  Péntek délutántól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Csütörtökön a csapadék (eső) mennyisége a középső országrészben több helyen is elérheti a 20 millimétert, majd nyugat felől gyengül a csapadék intenzitása.

Késő estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, éjjel várhatóan csak délkeleten marad fok felett. Péntek napközben északkeleten, főként Szabolcs megye térségében maradhat fagypont körül a levegő hőmérséklete. A csütörtök esti, késő esti óráktól az eső a Dunántúl északkeleti részén, majd Pest megyében és a középső megyékben, éjjel, illetve hajnaltól már északkeleten is havas esőbe, havazásba vált (nedves, tapadó hó is valószínű). A Duna vonalában illetve attól keletre legfeljebb foltokban vagy lepelszerűen lehet hó legfeljebb két centiméter vastagságban, amely legkésőbb péntek napközben elolvad.

Az előrejelzések szerint a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig körülbelül 1-7 centiméter hó hullhat, a legnagyobb mennyiségre Szabolcsban lehet számítani. A viharos szél péntek hajnaltól, reggeltől elsősorban Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar északi felén hófúvást okozhat. Elsősorban Borsod keleti részén (főként Zemplén, Bodrogköz) és a Nyírségben nem zárható ki, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat hozzon létre.

A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Az erős, viharos erejű szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A szél és a kidőlt fák elszakíthatják a felsővezetékeket, ami érintheti az áramellátást és a vasúti közlekedést is. Ilyenkor jellemzően megnő a tűzoltói beavatkozások, valamint a közműszolgáltatókhoz érkező kárbejelentések száma, ezért kérjük a lakosság türelmét. A segítség mindenhova meg fog érkezni!

A havazás következtében síkossá, csúszóssá válhatnak az útfelületek, ami növeli balesetek kockázatát. A közútkezelők folyamatosan tisztítják az érintett útszakaszokat, de minden közlekedő legyen tekintettel a megváltozott útviszonyokra és ennek megfelelően vegyen részt a közúti közlekedésben. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!

A szél és a havazás együttese hófúvásokhoz vezethet, ennek következményeként hóakadályok keletkezhetnek az utakon, és a vasúti közlekedésben is fennakadások lehetnek. Az elakadt járművek torlódásokat, fennakadásokat okozhatnak. Aki útnak indul, a téli időjárási viszonyoknak megfelelően készítse fel gépjárművét és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot.

Aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Miskolc, 2013. március 21.
Dr. Hudák Andrea tű. hadnagy
szóvivő



 
Figyelemfelhívás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig szóló előrejelzése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén a legerősebb széllökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t. Az esti, késő esti óráktól az eső havas esőbe, néhol havazásba vált át, de ezt követően rövidesen megszűnik a csapadék, összességében helyenként két centiméter hó hullhat. A viharos, 60-75 km/h erősségű szél azonban ezt a kevés havat is hordhatja, a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet, amire elsősorban megyénk területén lehet számítani.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 24 órás készenléti ügyeleti szolgálatot működtet, a szolgálatot ellátó egységei pedig 200 fővel látnak el tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet. A segítségre szorulók a katasztrófavédelemtől a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget. Szükség szerint azonnal aktivizáljuk a helyi és a területi szintű védelmi igazgatást a lakosság védelme érdekében.
A közüzemi szolgáltatások (elektromos áram, ivóvíz, szennyvíz, gáz, távhő) a szélsőséges időjárási viszonyok okozta esetlegesen bekövetkező károk miatt időlegesen szünetelhetnek. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy készüljenek fel a szolgáltatások kimaradására. 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak, fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! A krónikus betegek, várandósok szükség esetén azonnal kérjenek segítséget mobil telefon igénybevételével a mentőszolgálattól.
Amennyiben nem halasztható el az utazás, indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és csak a rendkívüli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített, jó műszaki állapotú járművel induljanak útnak, teli üzemanyagtankkal, meleg ruhaneműt, feltöltött mobil telefont, mobiltelefon töltőt, ételt és italt, valamint gyógyszert vigyenek magukkal. Kényszermegállás esetén figyeljenek a biztonságra, az autó helyzetét jelezzék elakadásjelző fények működtetésével vagy elakadásjelző háromszöggel. Készüljenek fel tartósabb várakozásra, türelemmel várják a mentésükre érkezőket. Ne próbáljanak kerülő utakon egyénileg eljutni úti céljukhoz, kövessék a hatóságok utasításait.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!
Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján!
Az időben érkező segítség biztosítására a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a védelmi igazgatás felkészültek, de a sikeres beavatkozáshoz elengedhetetlen a lakosság együttműködése!
 
 
 

Kapcsolódó hírek