Ugrás a tartalomhoz

Gyökerek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Gaál István: Gyökerek című filmjét mutatták be a Városi Könyvtárban március 25-én. Az alkotást Bartók Béla születésének 132. évfordulója alkalmából vetítették le.

A megjelenteket Kinczel Brigitta, a Városi Könyvtár vezetője köszöntötte és néhány gondolatot megosztott a filmről, amely Bartók Béla életét és munkásságát dolgozta fel. Bartók Béla, a 20. század egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője, zongoraművésze, népzenekutatója, valamint a Zeneakadémia tanára volt. A közép-európai népzene nagy gyűjtőjének művészete és tudományos teljesítménye a magyar és az európai zenetörténet mellett, az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségűnek tekinthető. A Bartók Béláról szóló Gyökerek című film bemutatója a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének, valamint a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. Városi Könyvtárának szervezésében valósult meg.


Bartók, a kiváló zeneművész

A háromrészes film Gaál Istvánnak, a magyar filmművészet egyik legnagyobb alakjának az utolsó alkotása volt. Gaál István műve egyedülálló lehetőséget ad a zeneszerző életművének betekintésébe, illetve megismerésére. A filmnek köszönhetően tanúi lehetünk a népzenei kincsek felismerési folyamatának, ami meghatározta Bartók Béla pályáját és a 20. századi zene úttörőinek az élvonalába emelte.
A filmben Bartók édesanyjához írt beszámolói, illetve vívódásai hallhatóak, miközben a zeneszerző művei csendülnek fel. Mindehhez párosul Gaál Istvánnak a zene rangjához méltó kivételes és ihletett képi világa, amely a zenére fogékony nézőknek lenyűgöző élményt nyújt és közelebb viszi Bartók világához, illetve a 20. századi egyedülálló kortárs magyar muzsikához. A zeneszerzőről korábban nem készült olyan alkotás, amely a teljes életművének bemutatását tűzte ki célul, éppen ezért a Gyökerek című mű kitűnő lehetőséget nyújt Bartók Béla életének és munkásságának megismeréséhez.
A vetítés után Pap Pál, a MAME elnöke beszélt az alkotóról, a film történetéről, majd  kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondolataikat a jelenlévők a filmmel kapcsolatos élményeikről és tapasztalataikról.

Kapcsolódó hírek