Ugrás a tartalomhoz

Felhívás

Mezőkövesd hírei

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. Bár a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, mégis, azok 99 százalékát mi, emberek, túlnyomórészt gondatlanságból okozzuk.




Tűzgyújtás kijelölt tűzrakóhelyen
 
Az erdőben kiránduló személyek csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok betartása mellett.
- a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól azért, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre;
- nem szabad felügyelet nélkül hagyni az égő tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
- fel kell készülni a tűz eloltására, ha feltámadna a szél, gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (pl. víz, homok, lapát),
- a tüzelés befejezését követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy elaludt, távozás előtt lehetőleg földet kell szórni a hamura.
 

Fokozott tűzveszély esetén TűZGYÚJTÁSI TILALOM rendelhető el.
 
Tűzgyújtási tilalom idején TILOS TÜZET GYÚJTANI az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is. A tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

 A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él!

A tűzgyújtási tilalomról tájékoztatást ad az országos közszolgálati média, valamint az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon közzéteszik a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet.
Avar és kerti hulladék égetése
 
A kerti hulladék égetése a hatályos jogi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit. A helyi önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy mikor lehet a kertben égetni. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni.

 
Segítsd az tűzoltók munkáját és figyelj az alábbiakra:

• Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
• Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
• Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
• Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
• Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
• Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

Kapcsolódó hírek