Ugrás a tartalomhoz

Száz rózsatő

Mezőkövesd hírei

Gáspár Mártonné Molnár Borbála, ismertebb nevén Kis Jankó Bori, 1876-ban született Mezőkövesden, és ugyanitt hunyt el 1954-ben. A város leghíresebb hímzőasszonya és mintaírója, a matyó hímzések előrajzolója és továbbfejlesztője volt. Innen ragadt rá az évek során a százrózsás kifejezés is.

A Matyó Kertbarát Egyesület is lerótta tiszteletét Kis Jankó Bori hímzőasszony emléke előtt, ezért száz tő rózsát ültettek a Matyó Múzeum előtti parkba. Eredetileg 100 különböző fajta rózsa telepítése volt a terv, de sajnos annyit nem tudtak felkutatni. Csomós Csaba mezőkövesdi termesztőtől viszont beszereztek 100 tő park rózsát, így a Kertbarátok tervét siker koronázta.
A kis kert különlegessége még, hogy négy matyó színvilágba tartozó árnyalatot láthatunk majd, ha kibontják a rózsák a szirmaikat: Lili Marlene rózsák bársonyos vértvörös színnel, Trumpeter tövek korallvörös árnyalattal, Kimono fajták rózsaszínben, Schneewittchen félék, ahogy a neve is sejteti hófehérben pompáznak majd.
„Két napig tartott a munka. Első nap március 31-én a földmunkákat, az ágyásokat csináltuk meg, április 1-jén pedig elültettük a virágokat. A rózsaágyás gondozását a Városgazdálkodási Zrt. és a Matyó Kertbarát Egyesület közösen vállalja. Nagyon szeretnénk megköszönni Barczi Istvánnak, városunk főkertészének a VG Zrt.-től, dr. Hajdu András alpolgármesternek pedig az Önkormányzat részéről a segítséget, mert mind a ketten aktívan részt vettek az előkészítésekben. Hálával tartozunk Kristonné Farkas Andreának, Horváthné Bencsik Andreának, Istókné Pap Katalinnak és férjének Josefnek, Baktai Istvánnénak, Kakuk Borbálának, Kriston Istvánnak,   Herkelyné Márton Évának, Vásárhelyi Zoltánnak és nem utolsó sorban Petrán Lajos barátomnak hiszen nélkülük nem jött volna létre ez a csodálatos virágágyás.” – fűzte hozzá Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület vezetője.

Kapcsolódó hírek