Ugrás a tartalomhoz

„Csillagos” ötös! (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei
Mezőkövesd Zsóry SE – Békéscsabai 1912 Előre SE 5-0 (2-0)

Fölényes győzelmet aratott városunk felnőtt csapata a nagy rivális viharsarki együttes ellen a hétközi forduló rangadóján.

A Ness Hungary NB II. Keleti csoportjának 18. fordulójából elhalasztott rangadóján dobogós csapatok találkoztak városunkban, ugyanis a 2. helyezett labdarúgóink a bronzérmes helyen álló Békéscsabát látták vendégül április 10-én.

A csapatokra nagyon fontos összecsapás várt, hiszen a két gárda azonos pontszámmal állt a tabellán 20 mérkőzést követően. Az egyaránt 35 egységet gyűjtő Mezőkövesd és Békéscsaba páros mindössze 1 ponttal követte a listavezető Vasast, így a rangadó győztese túl azon, hogy lépéselőnyre tehetett szert, a fővárosi gárda botlása esetén a stafétát is átvehette volna az angyalföldiektől. A tavasszal eddig botladozó lila-fehéreknél változás történt a kispadon, ugyanis Dajka László helyét Komjáti András vette át, aki a jövőben Pásztor Józseffel közösen irányítja a békés megyei gárdát. A két csapat őszi találkozóján Lipuszék fantasztikus teljesítményt nyújtva 4-2-re múlták felül a Békéscsabát a viharsarokban és a kövesdi szurkolók most is egy szép győzelem reményében látogattak ki az összecsapásra. A rangadó előtti napon jelentős mennyiségű eső áztatta a gyepszőnyeget, így a találkozóra érkező mintegy 1200 szurkoló küzdelmes 90 percre számíthatott a mély, sáros talajú pályán. A találkozót Magyarország első számú játékvezetője, Kassai Viktor vezette, aki egyebek mellett a 2010-es Dél-afrikai világbajnokságon a Spanyolország-Németország elődöntőn működött közre, továbbá a kiváló bíró vezette a Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája döntőt is 2011-ben. 

Két gól az első 45 percben
A szegedi mérkőzéssel ellentétben ezúttal együttesünk lépett fel támadólag és Petneháziék már az első akció végén eljutottak a csabai kapu előterébe de Menougong elől tisztáztak a csabai védők. A vendégek válasza nem késett sokáig, ugyanis egy szép akció végén Leucuta tört be a 16-oson belülre, azonban a beemelt labdájáról mindenki lemaradt középen. A 12. percben Hamar kapott jó indítást a jobb oldalon, majd a lendületből érkező támadó a szétnyíló védőfal mellett lövésre szánta magát, melyet Scekic óriási bravúrral ütött oldalra. A labda visszaszerzése után Bognár kísérletét hatástalanította a vendégek hálóőre. Az első negyedóra végén viszont diadalittasan ugorhattak talpra a kövesdi szurkolók. Egy remek jobboldali akció végén Bognár kapta meg a labdát középen, miután az egyik csabai védő lyukat rúgott. A kövesdi középpályás a labda átvétele után mintegy 12 méterről higgadtan lőtt laposan a jobb sarokba, úgy, hogy a labda a kapufáról pattant a gólvonal mögé. A gól után enyhe mezőnyfölényben játszottak a vendégek, ennek ellenére csapatunk tovább növelte az előnyét a 26. percben. Egy csabai akció közben Bognár szerzett labdát a pálya közepén, majd egyből indította a mélységből kiugró Menougongot, aki a csabai térfélen végig sprintelt, majd nagy erővel a kapu közepébe lőtt. A két gólos hátrányban lévő lila-fehérek többet kezdeményeztek a folytatásban, de ez kis híján megbosszulta magát, miután Menougong a 32. percben ismét egyedül törhetett kapura. A kameruni támadó az akciót középen kísérő Hamart próbálta megjátszani a 16-oson belül, azonban a védők az utolsó pillanatban tisztázni tudtak. A játékrész utolsó percében csapatunk előtt még egy lehetőség adódott a gólszerzésre, de mivel ebből az akcióból nem született gól 2-0-ás kövesdi vezetésnél cserélhettek térfelet a csapatok.

Kövesdi gólparádé
A második játékrész első lehetősége Hegedűs előtt adódott, azonban a védő távoli próbálkozása elzúgott a vendégek ketrece mellett a 49. percben. Az ellentámadás végén Majoros végezhetett el szabadrúgást a 16-os jobb oldali vonaláról. A beadás után Tolmbaye fejelhetett tisztán, de a védő az 5-ösről kevéssel a keresztléc fölé bólintott. A vendégek a folytatásban mindent egy lapra feltéve támadtak, amely helyzetekben is megmutatkozott. Az 54. percben Majoros lövése jelentett veszélyt, de Szántai magabiztosan hárított. A 62. percben egy vendég szöglet után Leucuta lőhetett, azonban a 18 méterről megeresztett bombája a léc fölött hagyta el a játékteret. A kövesdi kapura gyakorolt nyomás tovább fokozódott. Leucuta beadása után Randelovic jó helyzetből lőhetett kapura, de Szántai ezúttal is jól helyezkedett. Egy minutummal később Mosquera tört egyedül kapura és a védők, valamint Szántai szorításában a földre huppant. A nagy lendülettel érkező játékvezető azonban 11-es helyett a csabai játékos alakítását egy sárga lappal jutalmazta. Ezután Hamar percei következtek. A kövesdi csatár előbb Éles beadása után rúgott lyukat nagy helyzetben a 68. percben, majd a következő kövesdi akció végén Hegedűs beívelésénél helyezkedett kitűnően és lendületből érkezve a tehetetlen Scekic mellett közelről a hálóba bólintott, ezzel gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. Újabb két minutum elteltével ismét Hamar volt a főszereplő, miután tökéletes ütemben ugrott ki a leshatárról és teljesen egyedül törhetett kapura, azonban a pálya talaja megtréfálta a csatárt, aki a sárban lendületét vesztette, így a beadás pillanatában beérték a védők. Egy minutummal később megfogyatkoztak a vendégek. Az újabb ígéretes kövesdi akció közben Varga csúszott rá Bagira a csabai térfél közepén, amiért a vendégek játékosa megkapta a második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott. A szinte teljesen kilátástalan helyzet ellenére becsülettel küzdöttek a vendégek, azonban labdarúgóink felszabadultan és ötletesen futballozva tovább növelték az előnyüket. A 83. percben Hegedűs ugratta ki a mélységből beinduló Bognárt. A középpályás egyedül tört kapura, majd a kapu elé érve az akciót középen kísérő Kemény elé tálalt, aki 5 méterről a hálóba passzolt. Két minutummal a mérkőzés vége előtt Pozsár eresztett meg egy kiváló lövést, azonban Szántai nagy bravúrral kiütötte a léc alá tartó labdát. Csapatunk fantasztikus teljesítményére Menougong tette fel a koronát. A találkozó utolsó percében Farkas Balázs iramodott meg középen. A rutinos középpályás életerős lövését nagy bravúrral még oldalra tudta ütni Scekic, azonban a kameruni támadó a kipattanót a kapuba továbbította, így labdarúgóink fölényesen nyerték meg a rangadót.
Miután a listavezető Vasas az FTC II. vendégeként 1-0-ás győzelmet aratott, továbbra is őrzi vezető pozícióját a pontvadászatban 39 ponttal. Együttesünk 38 ponttal áll a második helyen, míg a Békéscsaba 35 egységgel foglalja el a bronzérmes pozíciót.

Újabb hazai a hétvégén
Hamarék a hétvégén ismét Mezőkövesden küzdenek meg a bajnoki pontokért, amikor is a jelenleg 12. helyen állomásozó, de labdarúgóinktól három mérkőzéssel kevesebbet játszó Balmazújváros lesz Szántaiék ellenfele. A találkozó április 14-én, vasárnap szintén 16 óra 30-kor kezdődik a Városi Sportpályán. 

Bogdány játszhat
Kedvező hír, hogy a Fegyelmi Bizottság április 9-ei ülésén újratárgyalta a Kazincbarcika elleni találkozón kiállított Bogdány Csaba ügyét és a Bizottság a korábbi 3 mérkőzésre szóló eltiltást 2 találkozóra mérsékelte, így a támadó a Balmazújváros elleni hétvégi hazai összecsapáson már pályára léphet. 

Kizárták a Vácot
További hír a Keleti csoportban, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága a keddi ülésén kizárta az NB II-ből a Dunakanyar-Vác csapatát, mivel a dunaparti gárda három bajnoki mérkőzésre nem állt ki. A lépésre azután került sor, hogy a versenybizottság pénteken kezdeményezte a fegyelmi bizottságnál a gárda kizárását a bajnokságból, ennek értelmében a május 12-ére kiírt Mezőkövesd – Vác összecsapás is elmarad.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Mezőkövesd Zsóry SE - Békéscsaba 1912 Előre SE 5-0 (2-0)
Mezőkövesd, 1200 néző, játékvezető: Kassai (Erős, Bozó)
 
MSE: Szántai - Hegedűs, Szalai (Lipusz), Kardos, Éles - Lakatos, Bognár, Farkas B., Petneházi (Bagi) - Hamar (Kemény), Menougong. Vezetőedző: Véber György
 
Előre: Scelic - Ali-Tolmbaye, Lengyel, Botis, Huszár (Majoros), Leucuta, Varga, Randelovic (Mario), Juhász, Obot, Mosquera (Pozsár). Szakmai igazgató: Pásztor József
 
Gólok: Bognár, Menougong 2, Hamar, Kemény 
 
A bajnokság állása
 
1. Vasas 21 12 3 6 31–23 +8  39
2. Mezőkövesd-Zsóry 21 12 2 7 36–24 +12  38
3. Békéscsaba Előre 21 9 8 4 40–31 +9  35
4. Budapest Honvéd II-MFA* 21 9 4 8 38–35 +3  31
5. Orosháza FC 21 9 3 9 35–38 –3  30
6. Balmazújváros 19 8 4 7 31–26 +5  28
7. Kazincbarcikai SC 21 8 4 9 32–31 +1  28
8. Nyíregyháza Spartacus 21 8 4 9 24–29 –5  28
9. Ceglédi VSE 20 7 8 5 35–30 +5  27
10. Szolnoki MÁV FC 21 7 MEZŐKÖVESDI MÉDIA
NONPROFIT KFT.

Kapcsolódó hírek