Ugrás a tartalomhoz

Helyreállítják az utakat (videóval)

Mezőkövesd hírei

Lakossági fórum keretében tájékoztatták a lakosokat a szennyvízberuházás állásáról Mezőkövesden. A szakemberek a gerincvezeték mintegy 45%-ának lefektetésével végeztek március végéig.

A „Mezőkövesd Város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című pályázat keretében városunk Önkormányzata több mint másfél milliárd forintot nyert el támogatásként az Európai Uniótól a szennyvízberuházás záró szakaszának a megépítésére. Az összességében mintegy kétmilliárd forint értékű projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az április 4-én megszervezett Lakossági fórumon a kivitelező, Hídépítő Zrt. részéről részt vett Csepregi András projektvezető, valamint Lengyel Dávid munkahelyi mérnök. Jelen volt továbbá Lázárné Viszneki Andrea, a Mezőkövesdi Víziközmű-társulat munkatársa, Vigh Henrik, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetője és Benke Ádám, az önkormányzat munkatársa. A fórumon elsőként Csepregi András tájékoztatta a résztvevőket a beruházás munkálatainak állásáról. A projektvezető elmondta, hogy a csapadékos időjárás alaposan megnehezítette a munkavégzést.
A cég előzetes tervei szerint márciusban mintegy 4 km-es útszakasz betonos helyreállítását kellett volna végrehajtani, de az időjárás miatt mindössze 200 méternyi út készült el. Csepregi András hozzátette, hogy mihelyt az időjárás lehetővé teszi, azonnal elkezdik az útburkolat javítását, hogy jobbak legyenek a közlekedés feltételei. Az útburkolati munkálatok április második hetében megkezdődhetnek. Az időjárás a szennyvízvezetékek lefektetésének ütemét is alaposan lelassította az elmúlt hetekben.
„A rossz idő miatt megtorpant a vezeték lefektetése, ami azt jelenti, hogy eddig mintegy 12,5 km gerincvezeték került a földbe, azaz a beépítettség 43%-os. A minősítés alapján a csatornahálózat megfelelő, de vannak olyan helyek, ahol kisebb javításokra van szükség.” – mondta Csepregi András, a Hídépítő Zrt. projektvezetője.
A talajvízszintjének megemelkedése néhány helyen, elsősorban a Budai Nagy Antal utcában okoz gondot, ami lassítja a munkálatokat.
A szakember úgy látja, a nehézségek ellenére kivitelezői csapatok növelésével tartani tudják az ütemtervet. A szennyvízberuházás munkálatai az elkövetkezendő hetekben egyebek között az Ady Endre, a Fűzfa, a Rezeda, a Táncsics Mihály, a Gaál István és a György utcát fogják érinteni.
A fórum második felében lakossági hozzászólások és javaslatok hangoztak el. A lakosok elsősorban az utak helyreállításával és a házi bekötésekkel kapcsolatban érdeklődtek. A házi bekötésekről Vigh Henrik irodavezető elmondta, hogy a Hídépítő Zrt. az ingatlanokon belül 1 méteres távolságra helyezik el a csonkot. Az önkormányzat segítséget nyújt a tulajdonosoknak, ugyanis ingatlanonként további 20 méterrel megtoldják a bekötések hosszát. Csepregi András és Vigh Henrik elmondta, hogy a lakosok panaszaikkal, javaslataikkal, illetve kérdéseikkel az önkormányzat illetékes munkatársához, valamint a kivitelező Hídépítő Zrt. munkatársához fordulhatnak, akit a Gaál István út 13. szám alatt található irodában kereshetnek fel.

Kapcsolódó hírek