Ugrás a tartalomhoz

Témahét a munka világáról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A munka világával ismerkedhettek meg a Mező Ferenc Tagiskola hetedikes diákjai annak a témahétnek a keretében, amelyet április 25-én zártak le.

A TÁMOP „Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben” projekt keretében a tagintézmény tanulói „A munka világa” című témahéten vehettek részt, amely keretében mezőkövesdi cégekhez látogattak el, és ismerték meg, hogyan működik például egy étterem, egy gyár, illetve mi a feladata a különböző beosztású dolgozóknak.
A héten szerzett új információkról, ismeretekről a projektzáró napon adtak számot a csoportokban dolgozó tanulók, akik egy-egy prezentáció keretében mutatták be az öt nap történéseit, tapasztalatait.

Betekintés a munka világába
DIÁKOK Pályaválasztás előtt álló fiatalok ismerkedhettek a kövesdi lehetőségekkel

Fontos dolog a pályaválasztás, éppen ezért hetedikeseknek mutatták meg, milyen szakmákkal lehet elhelyezkedni a városban. Megtudhatták azt is, hogy dolgozni, pénzt keresni csak jól tanulva, jól dolgozva lehet.

A Mező Ferenc tagiskola 7. évfolyamának tanulóiként egy érdekes kezdeményezésben vehettünk részt. A munka világa című projekt keretében az utóbbi hetekben meglátogattunk több mezőkövesdi vállalkozást és intézményt, ahol betekintést nyerhettünk az ott dolgozók mindennapi életébe. A mi osztályunk hat helyszínt látogatott meg, voltunk a járási és polgármesteri hivatalban, a Szent József Idősek Otthonában, a Kovács Kft-ben, a Millennium Étteremben, a Gaál István úti cipőjavítónál és a Pető Autó Kft-nél.
Az egyes intézményeknél, cégeknél azok vezetői mutatták be nekünk, hogy mivel foglalkoznak. Lehetőség nyílt arra is, hogy az ott dolgozókkal beszélgessünk arról, hogy mik a feladataik, mit kellett tanulniuk ahhoz, hogy az adott munkát végezhessék és, hogy mennyire becsüli meg őket munkahelyük, hogyan érzik ott magukat. Jó tanácsokat is kaptunk ahhoz, hogy tanuljunk, hiszen akkor lesz esélyünk elhelyezkedni. Felhívták figyelmünket arra, hogy olyan szakmát válasszunk magunknak, amely érdekel bennünket, és amelyet szeretni fogunk, hiszen fontos az is, hogy jókedvűen keressük kenyerünket. Hangsúlyozták, hogy egész életünkben tanulnunk kell, hogy naprakész tudással rendelkezzünk. Ez elengedhetetlen a mai világban, hiszen ahogy a mondás tartja: a jó pap is holtig tanul.
A polgármesteri hivatalban dr. Hajdu András, Mezőkövesd alpogármestere, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője vezette körbe csoportunkat. Elmondta, 85-en dolgoznak a hivatalnál, amely idén januárban jött létre. Fölsorolta, hogy hány környékbeli településről fordulhatnak ügyes-bajos dolgaikkal hozzájuk, fölsorolva azokat az ügyeket is, amiben ők tudnak segíteni az állampolgároknak. Vannak ügyek, amelyeket továbbra is el lehet intézni a helyi önkormányzatoknál. Az okmányirodai, gyámügyi, munkaügyi és egyéb munkakörök betöltéséhez legalább érettségivel kell rendelkezni, de vannak olyan területek, amelyhez jogi, vagy más diploma szükséges. A dolgozók között több, eredetileg pedagógus végzettségű szakember is van. A fizetést egy meghatározott bértábla szerint kapják, s vannak cafetéria juttatások is.
Az idősek otthonában főként nők dolgoznak, akik valamilyen szociális, vagy egészségügyi szakközépiskolát, főiskolát végeztek. Feladatuk, hogy gondoskodjanak azokról az idős emberekről, akikről hozzátartozóik nem tudnak, s magukat már nem tudják ellátni. Az otthon állami pénzből, havi térítési díjakból és alapítványi, pályázati támogatásokból tartja fönn magát.
A Kovács Kft-nél betekintést nyerhettünk egy olyan nagy ipari cég életébe, amely folyamatosan fejleszt és főként külföldi megrendelésre készít teherautókhoz szükséges fém alkatrészeket. Ide főként fémipai szakmával (például lakatos, kovács, CNC esztergályos) rendelkező férfiakat vesznek föl, akiknek föl kell készülniük arra is, hogy nagy zajban és melegben kell dolgozniuk. Cserébe a környéken kiemelkedő kereseti lehetőséget biztosítanak munkavállalóiknak, akik már több mint négyszázan vannak. Az utánpótlás-képzésben is részt vesznek, több mint harminc szakmunkás tanulójuk van.
A Millennium Étterem Mezőkövesd egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, immár 14 éve. Nem csak a betérő vendégekre számítanak, hanem helyet adnak különböző rendezvényeknek is. Az ott dolgozók különböző vendéglátó-ipari szakképesítésekkel rendelkeznek, például szakácsok, pincérek, cukrászok, bizonyítványukat többnyire egri középiskolákban szerezték. A szakács ma többnyire férfi, a cukrász pedig inkább női szakma. Többen teljes állásban dolgoznak, napi nyolc órát, de vannak részmunkaidős, négy órás alkalmazottak is. Felhívták a figyelmet arra, hogy az éttermekben nagyon ügyelni kell a higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírások betartására, a munka pedig változatos, hiszen sokféle ételt készítenek.
A bőrdíszműves, cipőjavító szolgáltatásokra ma kisebb a kereslet, mint a többire, mert manapság jobban megéri új lábbelit vásárolni, mint a régit megjavíttatni. Éppen ezért nem is lehet olyan jól keresni egy ilyen vállalkozással. A kis műhelyben ketten dolgoznak, több évtizedes tapasztalattal javítják a cipősarkakat, elszakadt táskákat. Míg a cipők aljának készítése inkább a férfiak feladata, a felsőrészt nők varrják. Ahhoz, hogy valaki cipész legyen, cipőfelsőrész készítői, vagy varrónői szakma szükséges.
A Pető Autó Kft-nél az autószerelés rejtelmeibe kukkanthattunk be. Nem csak javítással foglalkoznak, de műszaki vizsgáztatást is vállalnak. Ugyan már nem jár annyi fizikai munkával, mint régen, de a szerelők még mindig szinte csak férfiak, de van irodai, adminisztrációs munkakör is. A dolgozók keresete városi szinten közepesnek mondható. A cég szintén folytat tanulóképzést.
Nagyon különböző foglalkozásokkal ismerkedtünk meg az irodai munkától kezdve a kézművességen keresztül az ipari szakmákig. Az is megfigyelhető volt, hogy mennyire eltérő körülmények között és feltételek mellett dolgoznak a munkavállalók. Összességében tanulságosak voltak az üzemlátogatások, hiszen megtudhattuk, hogy mennyire nehéz pénzt keresni, és mennyit kell tanulni azért, hogy valaki jól végezze munkáját.

Tóth Réka, 7. b.

 

Kapcsolódó hírek