Ugrás a tartalomhoz

Témahét a matyóságról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Záróelőadást és kiállítást rendeztek a Szent Imre Tagiskolában április 26-án. A témahét keretében a matyósággal foglalkoztak a gyerekek.

A TÁMOP „Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben” című pályázatban minden kövesdi oktatási intézmény részt vesz, így a Szent Imre Tagiskola is.
A témahét keretében Kispál Pálné osztályfőnök irányításával az 5. A osztály diákjai a matyóságot, a matyó kultúrát dolgozták fel. Ellátogattak a Matyó Múzeumba, a Mezőgazdasági Gépmúzeumba, a tájházakba, ahol megismerkedtek az ősi szakmákkal, a népviselettel, a népi hagyományokkal, népi ételekkel.
A szülők segítségével régi matyó tárgyakat, népviseleteket, kellékeket gyűjtöttek össze, amelyből pénteken, a projekt zárásaként kiállítást rendeztek be.
A zárónapon a projektben résztvevő diákok egy rövid műsor keretében mutatták be a héten tanultakat.


Témahét a Szent Imrében

A MÁAMIPSZ Szent Imre Tagiskola témahetet rendezett Matyóság címmel április 22-től 26-ig.
A projekt a TÁMOP 3.1.4 „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” című pályázat keretében valósult meg.
A programban a tagiskola 5. a osztályos diákjai vettek részt. A matyósággal kapcsolatos témaköröket változatos módszerekkel dolgozták fel a tanulók, tanítási órákon kívül, egész héten délelőtti és délutáni időkeretben.
Az előkészítő héten a diákok megismerték a tervezetet, csoportokat alakítottak, feladatokat vállaltak. Tárgyi emlékeket gyűjtöttek, közben lázasan dolgoztak a választott témakörükben. Utánajártak a matyóság eredetének, a régi matyó építkezés sajátosságainak. Régi szavakat, kifejezéseket, ragadványneveket kutattak fel. Lejegyezték a hagyományos matyó ételek receptjeit, ünnepekhez kapcsolódó népszokásokat gyűjtöttek. Az anyagból tablókat készítettek.
A témahét első napján sétát tettek a Hadas városrészben, megfigyelték a régi településszerkezetet, fényképeztek, jegyzeteltek. Ezután kézműves foglalkozásokon vettek részt, mézeskalácsot díszítettek a Mézeskalács Házban, gyékényeztek a Népi Művészetek Házában. A délelőttöt a Játékházban zárták. Láttak régi szövőszéket, megismerték a fonáshoz használt eszközöket. Csodálkoztak, milyen egyszerű, mégis ötletes játékok készültek régen gyékényből, csuhéból, szalmából. Ebéd után az iskolában tevékenykedtek. Élményeikről rajzokat készítettek, matyó motívumokat rajzoltak, festettek.
A második napon népviselet-bemutatót láttak a Népi Művészetek Házában. Néhányan arra is vállalkoztak, hogy beöltözzenek a gyönyörű, értékes ruhákba. Ezután ellátogattak a Kisjankó Bori Emlékházba, ahol sok érdekeset hallottak az egyik leghíresebb matyóminta-rajzoló életéről és tevékenységéről. Később Fehér Tibor népi iparművész műhelyében jártak, ahol bepillantottak a régi fazekas mesterség titkaiba. A délelőtt utolsó programja Gari Takács Margit, a nagy matyó mesemondó egykori házának megtekintése volt. A műemléképületben sok népi hangszerrel ismerkedtek meg a tanulók.
A harmadik napon az egész délelőttöt a Matyó Múzeumban töltötték. Múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedtek meg a matyó népcsoport tűnőben lévő életmódjával.  Később egy kisfilmet tekintettek meg a fazekas mesterségről, majd kisebb tárgyakat készítettek agyagból. A fárasztó munka után jólesett az ebéd. Mindenkinek nagyon ízlett a hagyományos matyó étel, a göfüs, amit a szülők főztek. Délután a Mezőgazdasági Gépmúzeumban tekintették meg a paraszti és uradalmi gazdálkodáshoz használt gépeket és munkaeszközöket.
Az utolsó napon az iskolában tevékenykedtek. A csoportok beszámoltak az előkészítő héten végzett munkájukról, bemutatták a témájukról készített projekteket. Ezt követően a témahét anyagából összeállított vetélkedőn vettek részt. A délelőtt lezárásaként egy matyó süteményt, a herőcét kóstolták meg.
A témahét lezárásaként kiállítást rendeztünk iskolánk tornatermében. Az ünnepélyes megnyitón népszokásokból és gyermekdalokból összeállított színpadi játékot adtak elő a gyerekek Csucsujgató címmel, Kiss József gyűjtéséből. Ezután beszámoltak a héten végzett munkájukról. Az ünnepséget matyó néptánccal zárták. A kiállítást az érdeklődők a Szent Imre Tagiskolában tekinthetik meg május 24-ig.
A tanulók nagyon élvezték, hogy egy hétig nem kell iskolába járniuk, helyette számukra érdekesebb módon, több oldalát megvilágítva foglalkoztak a témával. Tetszettek nekik a foglalkozások, jól érezték magukat a témahét során.
Köszönjük a Matyó Múzeum, a Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Kisjankó Bori Emlékház, a Népi Művészetek Háza, a Fazekas Alkotóház, a Zeneház, a Mézeskalácsház és a Játékház vezetőinek, dolgozóinak a segítségét. Hálásak vagyunk iskolánk vezetőinek és pedagógusainak, a szülőknek és a nagyszülőknek a munkájukért. Nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani ezt a remek programot.

Kispál Pálné
az 5. a osztályfőnöke

Kapcsolódó hírek