Ugrás a tartalomhoz

Bearanyozták Mezőkövesdet (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

FTC II - Mezőkövesd Zsóry SE 1-4 (1-1)

Sporttörténelmet írt városunk felnőtt labdarúgócsapata. Együttesünk Mezőkövesd történetében először bajnoki címet szerzett a másodosztályban és ősztől Magyarország legjobb csapatai ellen léphet majd pályára. A klub dupla sikerrel aranyozta be a 2013-as esztendőt, hiszen a felnőttek mellett az U19-es csapat is bajnoki címet szerzett.

Véber György együttese a Ness Hungary NB II Keleti csoportjának 29. fordulójában  a Ferencváros tartalékcsapatához látogatott június 1-jén. Labdarúgóink számára óriási tétje volt a találkozónak, hiszen pontszerzés esetén – a Budapest Honvéd-MFA – Vasas mérkőzés eredményétől függetlenül- a Mezőkövesd feljuthatott az élvonalba. Szántaiék ennek megfelelően azonnal támadólag léptek fel a Csepel SC stadionjában megrendezett találkozón, ahol mintegy 150 lelkes kövesdi szurkoló bízott az országra szóló siker elérésében.
A mérkőzés első perceiben két ígéretes lehetőséget sikerült kialakítani a zöld-fehérek kapuja előtt, azonban előbb Bognár, majd nem sokkal később Hamar sem tudta bevenni Hermány kapuját. A viharos kezdés után jobbára a küzdelem dominált. A vizes, csúszós talajon sok szabálytalanság, elsősorban rossz ütemű becsúszások és ennek nyomán gyakran felvillanó sárga lapok jellemezték a mérkőzést.

Az első komolyabb hazai helyzet Peszmeg nevéhez fűződött, akinek a 17. percben megeresztett bombáját Szántai látványos mozdulattal, a levegőben úszva hatástalanította. Három perccel később egy középpályán elveszített labdára a ferencvárosi Papp csapott le, aki a túlságosan kitámadó kövesdi védők között egészen a 16-osig jutott. A hazai védő egy higgadt csellel elhúzta a játékszert Szántai mellett majd középre passzolt, ahol a jó ütemben érkező Hodgyai közelről a kapuba lőtt. Véber György gárdája azonnal válaszolt a hazai találatra. Egy jobb oldali akció végén Hamar lőtte be középre a labdát. A hosszú oldalon érkező Bognár nem tudott egyből kapura lőni, viszont a szép cseleket bemutató középpályást Peszmeg csak szabálytalanul tudta megállítani a 16-oson belül, így labdarúgóink 11-eshez jutottak. A megítélt büntetőt Hamar higgadtan értékesítette, így csapatunk ledolgozta a hátrányát. A villámgyors gólváltás után egészen a félidő hajrájáig nem történt érdemleges esemény, jobbára a két 16-os között pattogott a labda. A játékrész végén azonban előbb Kardos, majd nem sokkal később Menougong fejese jelentett veszélyt, de a kaput egyik esetben sem sikerült eltalálni.


Három kövesdi gól

A második félidő elején alaposan bekezdett Véber György csapata. Hamar előtt három lehetőség is adódhatott volna, de az átadások rendre a házi gólkirály mögé érkeztek. Az 53. minutumban viszont fontos jelenetsor zajlott le a gyepen. Egy remek kövesdi akció végén Menougong kapott kitűnő indítást. Az óriási lendülettel érkező csatár elegánsan tolta meg a labdát a kapuból kifutó Hermány mellett. A hálóőr rossz ütemben, késve vetette magát a támadó elé és a játékvezető ismét a büntetőpontra mutatott, ráadásul a szabálytalankodó kapust kiállította. Az ítélet végrehajtó ezúttal is Hamar volt. A kiállítás miatt pályára lépő Rigó ugyan beleért a labdába, de a Fradi kapusa nem tudta megakadályozni a kövesdi fordítást. Húsz perccel a találkozó vége előtt tovább nőhetett volna a különbség, de Rigó a csereként beállt Olasz bombaerős löketét óriási bravúrral kitornászta a léc alól.
A 77. minutumban ismét Olasz kapott jó labdát. A lendületben lévő csatárt a védők és a kapus sem tudta megállítani és Olasz az akció végén elegáns mozdulattal emelt a rövid felső sarokba. Ezzel még nem volt vége. A 86. percben ugyanis Menougong a saját térfeléről indult, majd jó ütemben Bognárhoz passzolt. A középpályás rövid labdavezetés után középre adott, ahol az érkező Olasz néhány lépésről a kapuba gurított és ezzel végleg eldöntötte a mérkőzés, valamint a bajnoki cím sorsát. A lefújás után óriási örömünnep kezdődött a pályán és a lelátón egyaránt. A Mezőkövesd Zsóry SE felnőtt csapata a város sporttörténelmének egyik legnagyobb sikerét aratta és a 2013/2014-es szezonban az első osztályú pontvadászatban indulhat.
A Mezőkövesd Zsóry SE 58 ponttal nyerte meg a bajnokságot. A dobogó második fokán a Vasas végzett 55 ponttal, a szintén 55 pontos Békéscsaba előtt. Együttesünk az élvonalbeli tagsággal jogot szerzett a Ligakupa indulásra is, így Véber György csapata a bajnokság mellett a Ligakupában és a Magyar Kupában is pályára léphet a következő évben.


Aranyünnep Csepelen és Kövesden


A kövesdi örömünnep már Csepelen megkezdődött, majd Mezőkövesden folytatódott, legalábbis azok számára, akik elkísérték a csapatot a sorsdöntő találkozóra. Amíg az együttes tagjai és a szurkolók hazafelé tartottak, a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban elkezdődött az ünnepség felvezetése, melynek hangulatát a Deja Vivo együttes és a miskolci Illés Emlékzenekar koncertje emelte. Az aranyátadó procedúra jókora csúszással vette kezdetét, hiszen a szurkolók hosszú percekig ünnepelték a feljutást kiharcoló csapatot. A város vezetői elsőként az NBI/B-s pontvadászatban aranyérmet szerző MKC-t köszöntötték. A focicsapatnak az aranyérmeket Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja adta át. Az éremátadó után percekig tartó tűzijátékban gyönyörködhettek az ünneplők. A fieszta ezt követően hajnalig tartott, melynek keretében többek között a Kiss Kata zenekar egy új indulóval kedveskedett a sporttörténelmi tettet végrehajtó bajnokcsapatnak.


Hab a tortán: Az Ifi is aranyat szállított

A kövesdi örömmámort tovább fokozta, hogy vasárnap kora délután a Mezőkövesd Zsóry SE U19-es csapata 3-1-es győzelmet aratott Putnokon. A sikernek köszönhetően Szabó László együttese a felnőttekhez hasonlóan aranyérmet szerzett a bajnokságban. Labdarúgóink 72 ponttal végeztek az első helyen a 67 pontos Kazincbarcika és a 49 egységet szerző Eger előtt. A fiatalok egészen káprázatos gólkülönbséggel nyerték a bajnokságot, hiszen 28 mérkőzésen 135 gólt rúgtak és mindössze 21 találatot kaptak. A 2013-as esztendő fantasztikus sikereket hozott a mezőkövesdi labdás csapatsportágakban, hiszen a Mezőkövesd Zsóry SE labdarúgócsapatainak dupla aranyérme mellett a Mezőkövesdi KC felnőtt és junior együttese is bajnoki címet ünnepelhetett ebben az évben.


Mezőkövesd Zsóry SE felnőtt bajnokcsapata:

játékosok: Szántai Levente, Ficsór Dávid, Kertész Viktor (kapusok), Nagy Péter, Hamar Ádám, Lakatos Béla, Kardos Norbert, Sebe Attila, Szalai Vilmos, Kemény Tamás, Olasz Dénes, Farkas János, Farkas Balázs, Bagi István, Éles Szilárd, Irhás Ignácz, Csirmaz István, Bogdány Csaba, Petneházi Márk, Dobos Attila, George Menougong, Bognár István, Hegedűs Csaba, Sigér Dávid, Lipusz Norbert, Bényei Balázs (mezőnyjátékosok) Véber György (vezetőedző), Gánóczy Zoltán (technikai vezető), Sivák Sándor (pályaedző), Hornyák Béla (kapusedző), Hanyecz László és Sikur György (gyúró),
Tállai András ( Mezőkövesd Zsóry SE elnök), Bocsi Anna (Mezőkövesd Zsóry SE ügyvezető igazgató), Hagyacki József (Mezőkövesd Zsóry SE ügyvezető elnök), Vámos Zoltán (Mezőkövesd Zsóry SE elnökségi tag), Kriston Ferenc (főrendező)


A mérkőzés jegyzőkönyve:

Ferencvárosi TC II – Mezőkövesd-Zsóry 1-4 (1-1)
Csepel, 350 néző. Vezette: Berger (Horváth Z., Makkosné)
FTC II: Hermány – Kárász, Vattai, Girán, Csilus – Vass M., Peszmeg (Kleizer, 78.) – Popgeorgiev, Majzik (Rigó, 56.), Papp M. – Hodgyai (Erdei V., 69.). Vezetőedző: Lipcsei Péter
MSE: Szántai – Bényei (Olasz D., 64.), Kardos N., Szalai V. (Lakatos B., 81.), Éles – Farkas B. – Hegedűs Cs., Petneházi (Irhás, 78.), Bognár I. – Hamar Á., George. Vezetőedző: Véber György
Gólszerző: Hodgyai (1–0) a 20., Hamar Á. (11-esből, 1–1) a 21., Hamar Á. (11-esből, 1–2) az 57., Olasz D. (1–3) a 79., Olasz D. (1–4) a 87. percben
Kiállítva: Hermány (buktatta a gólhelyzetben lévő George-ot) az 54. percben

Kapcsolódó hírek