Ugrás a tartalomhoz

Értékteremtő munkát végeznek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Március elején megkezdődött a 2013-as Start Közmunkaprogram hazánkban. A közfoglalkoztatás nagy népszerűségnek örvend városunkban is.

Mezőkövesd Önkormányzata az elmúlt évek pozitív tapasztalata alapján idén is élt a startmunkaprogram lehetőségével, amely révén a település 100%-kos támogatás mellett tudja foglalkoztatni a program résztvevőit, hiszen a Kormány mind a bérjellegű, mind pedig az eszközök, kellékek, alapanyagok beszerzését is támogatja.
Mezőkövesd esetében 135 fő foglalkoztatására pályázott és nyert támogatás az Önkormányzat. A közmunkások egy része a télen kiszórt érdesítő anyag összetakarításán, a Jázmin, illetve a János úti csapadékvíz-elvezetésen, a Bogácsi úti illegális szemétlerakó felszámolásán dolgoznak. Ezen kívül a Városgazdálkodási Zrt. irányítása alatt mintegy 50 közmunkás vesz részt a település zöldfelületének karbantartásában, gondozásában.
A közfoglalkoztatás másik pillére a mezőgazdasági földmunkaprogram, amely szintén látványos eredményekkel zajlik városunkban.
A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő területén kialakított virágkertészetben található két fóliasátorban folyamatosan zajlik a virág-, illetve az uborkatermesztés, valamint a Bogácsi út mellett 4,5 hektáron alapvető zöldségeket, hagymát, babot, burgonyát, répát, borsót ültettek. Itt is már látványos a közfoglalkoztatottak által elvégzett munka eredménye, gyümölcse.
A program harmadik eleme pedig az Európa, de világszerte ismert matyó hímzésre épül, amely keretében az egykori hímző bedolgozó ipart élesztik újjá.
„Országos szinten teljesen egyedülállónak mondható a közfoglalkoztatásnak az az ága, amelyet idén elindítottunk városunkban. A matyó hímzésre épült ún. Matyóház programunkban 11 nő bevonásával készülnek a különböző matyó mintával, hímzéssel ellátott textíliák, ajándéktárgyak, ruhadarabok. Célunk, hogy újraindítsuk Mezőkövesden a bedolgozóipart. Az így elkészült darabokat pedig a Zsóry fürdőben kialakítandó matyó boltban árusítanánk az ide érkező turisták számára.” – mondta el dr. Fekete Zoltán polgármester. 
A startmunkaprogram keretében a résztvevők értékteremtő munkát végeznek, amely után fizetést kapnak, így segítve, javítva a hátrányos helyzetű családok megélhetését.

Kapcsolódó hírek