Ugrás a tartalomhoz

Pápai nuncius a Jézus Szíve Búcsún (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Idén is több százan zarándokoltak el Jézus Szentséges Szívének Ünnepére városunkban. Mezőkövesd legnagyobb egyházi eseményét június 7-9. között rendezték meg.

Június 7-én este Nyeste Pál Sch. P. piarista atya ezüstmiséjén vehettek részt a hívők. Az esti program 21 óra 30-kor folytatódott, ahol gyertyás körmenetet tartottak a Kavicsos-tó körül. A menet zárásaként a tó partján közösen imádkoztak a település családjaiért.
A búcsúi program szombaton egyházmegyei családtalálkozóval folytatódott, ahol elsőként négy atya által megalapított Páterrock együttes lépett fel kiegészülve a városban működő gyermekkarral. Az eseményen dr. Berkes László, pápai prelátus köszöntötte a megjelent, a több településről érkező családokat. A zenei program után a gyermekek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, míg a szüleik, illetve a nagyobb gyerekek arról elmélkedhettek, hallgathattak meg előadást, hogyan lehet átadni a hitet a családon belül. A családtalálkozó záró, és a búcsúi előesti szentmisét Palánki Ferenc egri segédpüspök, miskolci érseki helynök tartotta, amelyet éjszaka szentségimádás és virrasztás követett. Az este során az elmúlt esztendőben elindított kezdeményezés folytatásaként a búcsúi nagykeresztet díszítették fel gyertyákkal és helyezték el, vontatták be a Kavicsos-tó közepére.


Szív-búcsú napja

Vasárnap reggel a reggeli misét követően került sor a búcsúi nagykereszt feldíszítésére, amely közben az eseményre kilátogató hívek közösen imádkoztak. A 28x14 méteres keresztet a hívők által felajánlott virágok díszítették, amelynek közepén Jézus Szíve rajzolódott ki. A feldíszített keresztet dr. Berkes László atya megáldotta, amelyet követően behúzták a tó közepére.
A délelőtt folyamán folyamatosan gyülekeztek az ország több pontjáról, sőt határainkon kívülről érkező zarándokok és 10 órára megtelt a templom előtti terület.
A Szív-búcsú ünnepi szentmiséjét S. E. R. Alberto Bottari De Castello címzetes érsek, pápai nuncius celebrálta.
A mise elején dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, a Jézus Szíve Egyházközség világi elnöke köszöntötte a pápai nunciust és dr. Ternyák Csaba egri érseket, valamint az eseményen résztvevő Tállai András államtitkárt és a település képviselő-testületi tagjait.
S. E. R. Alberto Bottari De Castello címzetes érsek, 2011 óta Magyarország pápai nunciusa beszédében kiemelte, hogy melegséggel tölti el, hogy a magyar nemzet, ezen belül a mezőkövesdiek milyen hűséggel, szeretettel viseltetnek a Szentatya, I. Ferenc pápa iránt. Emellett prédikációjában a Szent Szív misztériumáról is beszélt.
A szentmise után a Kavicsos-tó körül tartották meg az oltáriszentséggel a körmenetet, amelyen több száz hívó, zarándok vett részt.

Kapcsolódó hírek