Ugrás a tartalomhoz

Zajlik a pályafejlesztés (videóval)

Mezőkövesd hírei

Több százmillió forintos fejlesztés valósul meg a Városi Sportpályán az előttünk álló mintegy két hónapban. A beruházás munkálatai a múlt héten kezdődtek meg.

A Mezőkövesd Zsóry felnőtt labdarúgócsapatának élvonalba jutása a siker mellett komoly feladatokat is jelent a klub vezetőinek az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan, ugyanis a pálya eddigi állapotában nem felelt meg az NB I-es követelményeknek. Éppen ezért az egyik legfontosabb feladat az első osztályú induláshoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése. A klub vezetői már hónapokkal ezelőtt megkezdték az előkészületeket, ennek köszönhetően minden készen áll arra, hogy az NB I-es licencben szereplő fejlesztéseket megvalósítsák a július végén esedékes bajnoki rajtig. A nagyszabású, több részből álló beruházás a bajnokság befejezése után azonnal elindult.


Átalakul a klubház

A leglátványosabb változások a klubházban láthatóak, hiszen az épület egy hét alatt gyakorlatilag teljesen átalakult. A kivitelező cég szakemberei egyebek között leszedték a falak burkolatát és több válaszfalat is lebontottak, gyakorlatilag egybenyitották a helyiségeket. Mindemellett kibontották a belső nyílászárókat és több helyen megkezdték a villamossági vezetékek cseréjét és a hálózat átalakítását. Az épület külső munkálatai szintén elindultak, elkezdődött ugyanis az épület tetőszerkezetének előkészítése az emeletráépítéshez.
A tervek szerint augusztusban legalább annyira elkészülnek a klubház fejlesztéssel, hogy az alsó szintet már használni tudják majd a csapatok. Remélhetőleg a felső szint váza, azaz maga az építmény is tető alá kerül augusztusban. A fejlesztéssel az élvonalnak és a 21. századi igényeknek mindenben megfelelő klubház épül, melynek az alsó szintje elkészül a július végére, így a csapatok a bajnokság elejétől igénybe tudják venni a kívül-belül teljesen megújuló épületet.


Eltolják a játékteret

Jelentős átalakítás zajlik a játéktéren is, ugyanis a pályát a klubház irányába mintegy 15 méterrel feljebb tolják, így gyakorlatilag a játékos kijáróig feltolódik a pálya. A területen folyamatosan végzik a talaj előkészítését és ha minden a terveknek megfelelően alakul a hónap első felében, tehát ezen a héten a gyepszőnyeget is lefektetik. A játéktér eltolásával az automata öntözőrendszer is átalakításra szorult, ugyanis az öntözőfejeket szintén át kellett telepíteni. Néhány nap leforgása alatt ezzel az átalakítással is végeznek a szakemberek.
A pálya átalakítása egyébként valószínűleg egy év múlva folytatódni fog, ugyanis a tervek között szerepel, hogy a nézőtér közelebb kerüljön a játéktérhez és ehhez további átalakítás szükséges.

Szintén kiemelt beruházás a lelátó építése. A licenc előírásainak értelmében a pályán 5000 néző számára kell helyet biztosítani. Az 5000-ből 1200 ülőhely létesül. Az ülőhelyek mellett olyan betonelemes lelátók fognak épülni, amelyeket a későbbiekben fedett ülőhelyes résszé lehet majd alakítani. A vendégszektor a Dohány út felőli kapu mögött épül, ahol 200 fő számára ülőhelyet biztosítanak, míg a többi állóhely lesz. A vendégszektorban mobil WC-ket fognak elhelyezni a későbbiekben, míg hazai oldalon a lelátó alatti részt alakítják ki a mellékhelyiségek részére. A fejlesztés a lelátó alatti rész előkészítésével már megkezdődött.


A világítás építése is megkezdődött

Az egyik legfontosabb fejlesztés a villanyvilágítás építése lesz, melynek kiépítése szintén előrehaladott állapotban van. Az önkormányzat megállapodott az ÉMÁSZ-szal, ennek értelmében az ÉMÁSZ július közepéig végre fogja hajtani a hálózatbővítést, amit a Kavicsos-tó út felől fognak megvalósítani. A fejlesztés munkálatai a villamossági kábelek lefektetésével elkezdődött.


Három kapu és húsz kamera

Ugyancsak fontos beruházás lesz a biztonságtechnikai- és a beléptetőrendszer kiépítése, mivel a sporttörvény módosítása értelmében egy adott helyen csak akkor lehet kiemelt mérkőzéseket lejátszani, ha a biztonságtechnikai rendszer ki van építve. A rendszernek lesz egy központi szerverszobája, amit az ökölvívó helyiség egyik szobájában helyeznek el. Az épület tetején lesz az úgynevezett irányítási pont, ahonnan kontrollálni fogják a mérkőzés biztonságát. A rendszer kiépítése után három beléptetőkapun lehet majd a pályára bejutni, míg a nézőtéren 20 kamera fogja ellenőrizni a lelátók biztonságát.
A klub vezetői arra az esetre is gondoltak, hogy mi lesz akkor, ha esetleg valamelyik fejlesztés nem készül el a július 26-ai bajnoki rajtig. Ebben az esetben megpróbálják felcserélni a pályaválasztói jogot az első néhány mérkőzésre. Ha ez nem sikerül, akkor csapatunk Debrecenben játszik egy-két hazai mérkőzést, mivel a DVTK stadion felújítása miatt a Diósgyőrrel nem tudtak megállapodni. Reméljük, hogy a fejlesztések legkésőbb augusztusban elkészül és hazai pályán fogadhatjuk az ellenfeleinket.

Kapcsolódó hírek