Ugrás a tartalomhoz

Besenczi Árpád: A helység kalapácsa

Mezőkövesd hírei

Városunk színpadán láthatta a közönség Besenczi Árpádot, aki Petőfi egyik híres hőskölteményét mutatta be egy fergeteges, rekeszizmot nem kímélő önálló produkcióban.

 Besenczi Árpád színész, rendező, és a Zalaegerszegi Színház igazgatója. Számtalan figura megtestesítője, mellyel nem túlzok, ha azt mondom óriási színházi rajongótáborra tett szert. Amikor azt kérdeztem tőle, járt-e már nálunk, kiderült, hogy a művész jól ismeri, sőt szereti városunkat.

„Nagyon sokszor jártam és járok is itt, hiszen rokoni kapcsolatok fűznek ehhez a vidékhez. A kisfiam édesanyjának családja itt él Mezőkövesden, így évente több alkalommal is ellátogatok a városba. Legutóbb ősszel éppen egy disznóvágáson vettem részt, az is egy igazi élmény volt. Szeretek ide jönni, ilyenkor, ha időm engedi elmegyek a Zsóry-fürdőbe, és a környéken is jókat kirándulok. Most, ezen a tavaszi napon pedig játszani jöttem ide.” – árulta el Besenczi Árpád.
A helység kalapácsát Petőfi gunyoros műnek szánta, amikor 1844–ben megírta. 
Hősköltemény egy részben, négy énekben. Ez a régi, de nagyon is mai üzeneteket hordozó mű régóta érlelődött a színészben.
„Ennek nagyon hosszú és izgalmas története van. Most körülbelül a 150. előadásnál tartok. Jártam már vele Svédországban, Erdélyben és Magyarország majdnem minden településén. Elég extrém helyeken is előadtam már, például a nyíregyházi börtönben, de játszottam már elmegyógyintézetben, iskolákban, könyvtárban, pajtában, és víziszinpadon is. Úgy gondolom, hogy Petőfinek ez egy remekműve. Sajnos az emberek keveset olvasnak, a fiatalok is. Ha másért nem, legalább azért megéri játszanom, hogy valaki elővegyen ezután egy Petőfi kötetet és érezze, hogy milyen nyelvi leleményei voltak, és milyen fantasztikus humora volt ennek a zseninek. Ez tulajdonképpen egy eposz paródia, ami már katona koromban, 1983-ban is a fejemben volt. Ott én alakítottam Szemérmetes Erzsókot, hiszen nem voltak közöttünk nők. Azóta végigkíséri az életemet ez a darab.” – fűzte hozzá a színész.
A művet aligha kell bemutatni: a helyszín egy falusi kocsma, ahol szemérmetes Erzsók ötvenöt éves bájai megbabonázzák a helybéli lágyszívű kántort, viszont Erzsók szívéért a helység kalapácsa is verseng. A konfliktust tovább bonyolítja a fondor lelkületű egyházfi, Bagarja uram, a béke barátja, és Vitéz csepű Palkó, a tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója. Most mindannyian egy szájjal szóltak, Besenczi Árpádéval. A színész egyes egyedül állt a színpadon és bámulatosan alakította az összes karaktert. Olyan volt a pódiumműsor, mint az a vörösbor, amit hősünk kortyolgatott, mint a lánglelkű és szenvedélyes poéta életrekeltője: többször meg kellene nézni, kóstolni, úgy adná ki az ízét. Talán lesz még rá mód. (forrás: Zalaihírlap)
Petőfi művén kívül még számtalan darabban láthatjuk Besenczi Árpádot, hiszen a közeljövőben színpadra áll Zalaegerszegen két darabban, a József Attila Színházban hat darabban és a Pécsi Nemzeti Színházban pedig egy darabban. De a sok munka mellett újabb kövesdi látogatást is tervez.
„A nyár folyamán újra ellátogatok Mezőkövesdre, mert a kisfiammal jövünk nyaralni a rokonokhoz. Úgyhogy biztosan találkozhatunk a közönséggel akár a fürdőben, akár Mezőkövesd utcáin.” – tette hozzá a színész.

Kapcsolódó hírek