Ugrás a tartalomhoz

Okmánykövetés az interneten (videóval)

Mezőkövesd hírei

Újabb szolgáltatással bővűlt az Okmányiroda. Május 27-étől az interneten is követhető, hogy milyen stádiumban áll a személyes okmányaink intézése.

2013. január elsejétől megalakultak a Járási Hivatalok, ahová az államigazgatási ügyek jelentős része átkerült az önkormányzatoktól. A év első napjától a Járási Hivatalok részeként működik egyebek között az Okmányiroda is, amit az ügyfelek leggyakrabban a személyes okmányok igénylésével keresnek fel. Az új internetes szolgáltatás az Okmányirodák központi, valamint szakmai irányítását ellátó szervének, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának  révén valósult meg. Az említett szolgáltatást a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának a honlapján, a www.kekkh.gov.hu internetes oldalon lehet elérni. A honlap jobb oldalán az "igényelt okmány nyomon követése" ikonra kattintva láthatják azt az információs oldalt, ahol tájékozódhatnak a személyes okmányuk (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány és útlevél) intézésének állapotáról.
"Ha az internetes oldalon beírjuk az okmány típusát, az igénylőlapon szereplő bizonylat számot, valamint a születési dátumot, akkor informálódhatunk arról, hogy milyen stádiumban jár az okmányunk készítése. A rendszer összesen ötféle állapotról tud visszaigazolást adni." – mondta dr. Hajdu András, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetőhelyettese.

A szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek tájékoztatást kaphatnak az igény elbírálásának és az okmány legyártásának folyamata mellett az okmány elkészítésének és postázásának a folyamatáról. A negyedik stádium, amikor már kipostázták és az Okmányirodában átvehető a személyes okirat, míg az utolsó stádium azt rögzíti, hogy már az ügyfél is megkapta az okiratot.

 Az új szolgáltatás nagy előnye, hogy mind az Okmányiroda, mind az ügyfelek számára jelentős idő és költségmegtakarítást eredményez. A szolgáltatás bevezetése része annak az egyszerűsítési  folyamatnak, amely az államigazgatásban a költséghatékonyság és az ügyfélközpontúság elősegítését szolgálja.
Szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy július 1-jén, hétfőn a közigazgatási szervek, köztük az Okmányiroda ügyfélfogadása is szünetelni fog.

Kapcsolódó hírek