Ugrás a tartalomhoz

A rock örök (videóval)

Mezőkövesd hírei

Június 16-a a Rock Napja. A jeles alkalom tiszteletére Mezőkövesden is megszólaltak a hangszerek. A Boomerang Biliárdszalon szervezésében összesen hét zenekar lépett színpadra a Szent László téren június 16-án.

A Rock Napját azért hívták életre, hogy felhívják a figyelmet a zenei irányzatra és a rock szeretői közösen ünnepeljék meg a több mint félévszázados zenei stílust. A Rock Napja sokkal több, mint egy koncert vagy akár egy zenei fesztivál, ez az esemény egy igazi ünnepnap, melynek legfontosabb üzenete az összefogás. Összefogás a rockerek és rockzenét szeretők között, amely így méltó ünnepnapja lehet a rockzenének is. De lássuk milyen műfaj és honnan ered a rock zene.


Amerika, a rock bölcsője

A rockzene őshazája az Amerikai Egyesült Államok, ahol a blues, valamint a country stílusú zene ötvöződött a múlt század közepén. A rock egy technikailag és társadalmilag egyaránt rohamosan változó környezetben született meg, talán ennek is köszönhető, hogy a kezdetektől mind a mai napig a lázadást szimbolizálja. A zenei stílust alapvetően meghatározza az elektromos gitár használata, amely az 1950-es években, a rock and roll stílussal egy időben vált meghatározóvá. Az elektromos gitárt gyakran kíséri basszusgitár, illetve dob, így ez a három hangszer szinte a rock védjegyének tekinthető. Emellett egyebek között billentyűs és fúvós hangszerek is felcsendülhetnek.
A rock tradicionális felállása a quartett, ahol a zenekar az énekes mellett, egy szólógitáros, egy ritmusgitáros, egy basszusgitáros és egy dobos, néha billentyűs, illetve egyéb hangszeres művész előadásából tevődik össze.
A rock futótűzként terjedt el az Egyesült Államokban majd „megfertőzte” Nagy Britanniát, ezt követően egész Európa a rock lázában égett, míg végül az 1960-as évek közepére gyakorlatilag az egész világot meghódította. Az elmúlt félévszázadban megszületett, illetve megalakult legendás zenekarokat és előadókat lehetetlen lenne felsorolni. Egy dolog azonban biztos: a rock semmit sem veszített fényéből és ma is az egyik legnépszerűbb zenei irányzat a világon.


Méltó rockünnep Kövesden

Vasárnap az időjárás is „rockosan” ébredt, a szikrázó napsütés és nyárias meleg igazi, hamisítatlan fesztivál hangulatot kölcsönzött a kora délutántól, késő estig zajló koncertsorozatnak. A Rock napján zömében mezőkövesdi kötődésű zenekarok tagjai csaptak a húrok közé.
„Bemelegítésként” a közelmúltban megalakult Végfok zenekar lépett színpadra és a tehetséges zenészekből álló formáció lendületes produkcióval tette le a névjegyét. Ezt követően a közel egy évtizede megalakult Takszihárom gondoskodott a hangulat töretlen felfelé íveléséről. A zenekar talán már mondhatjuk, hogy a megszokott magával ragadó előadásmódban, ezúttal is nagy sikert aratott a közönség körében. A zenekar nem csak Mezőkövesd térségében, szélesebb körben is komoly elismerést vívott ki magának. Harmadik zenekarként a Last Minute tagjai léptek a színpadra. Az akusztikus hangzásra és dallamokra építő együttes előadása szintén remekül illeszkedett a rendezvény hangulatába és stílusvilágába. A fiatal zenekar tagjai a közelmúltban álltak össze, így értelemszerűen elsősorban feldolgozásokat adtak elő. A zenekar előadásában olyan ismert dallamok csendültek fel, mint a No doubt-tól don”t speak, vagy a Eurythmics-től a sweet dreams. A zenkar két stílust ötvözetét vitte, illetve viszi a közönség elé.
Ezt követően a Living Steel koncertjét nézhették meg a rockrajongók. A zenekar hamisítatlan kőkemény stílusú produkciója tovább fokozta az egyébként is kiváló hangulatot. A kemény rock után ismét lágy dallamok szólaltak meg Zsófi és Tamás előadásában. Az akusztikus hangzásvilág és az ismert fülbemászó dallamok nagyszerű ötvözete kellemes és különleges atmoszférát teremtettek a hallgatóság számára.


Vendégművész Dél-Amerikából

Az este a Deja Vivo könnyed rockos, jazz-es stílusú előadásával folytatódott. A zenekar színvonalas előadásában új és régebbi dalok egyaránt megszólaltak. A Deja Vivo egy kis meglepetéssel is készült a Rock Napra, ugyanis egy Paraguay-ból érkezett rendkívül tehetséges ifjú énekes-gitáros hölgy előadása is emelte a nagyszerű koncert hangulatát.


Deep Purple dalok a kövesdi éjszakában

Az est sztárvendége a Cry Free Deep Purple Cover Band zenekar volt.
A tribute bandaként működő, azaz kizárólag Deep Purple nótákat játszó zenekar 17 évvel ezelőtt alakult meg Cry Free néven. Ehhez később a Deep Purple Cover Band titulust is hozzácsatolták, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, mire tették fel az életüket. Az együttes 13 éve Magyarország egyetlen és kompromisszummentes Deep Purple emlékzenekara. A Cry Free pályafutása során megfordult az igényesebb magyarországi klubok többségében, illetve számos nívós fesztiválon és motoros találkozón is. Az együttes nemzetközi szinten is ismert és elismert zenekar. Tehetségükről, fantasztikus tudásukról Mezőkövesden hagyományosan minden év márciusában meggyőződhetnek a rock rajongói és ezúttal sem volt ez másként. A közel egy órás koncerten együtt táncoltak és énekeltek a tizenévesek, a középkorú és az idősebb generációk tagjai. Ezek a képek hűen tükrözték azt, hogy a rock örök és elpusztíthatatlan. A mezőkövesdi Rock Napja a zenei műfaj méltó ünnepeként maradhat meg mindenki emlékezetében.

Kapcsolódó hírek