Ugrás a tartalomhoz

Város Napja, Matyó Expo és Fesztivál (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Vinter Szilárd, a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Iroda munkatársa lett az Év Köztisztviselője 2013-ban. Emellett 37 diákot részesítettek elismerésben kiemelkedő tanulmányi, sport, kulturális, illetve közösségi munkájáért. A hivatalos program mellett könnyűzenei koncertekkel, főzőversennyel és egyéb szórakoztató programokkal várták a mezőkövesdieket a Város Napján június 22-23-án.

A programot június 22-én délelőtt a Város Napi ünnepség nyitotta, amely keretében elsőként városunk önkormányzata, testvérvárosaink – Kézdivásárhely, Kiskövesd, Nagykövesd – delegációi megkoszorúzták a Mezőkövesdnek 1464-ben mezővárosi rangot adományozó Mátyás király szobrát. Az ünnepség ezt követően a Közösségi Házban folytatódott, ahol dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, amelyben felidézte településünk várossá válásának hosszú folyamatát. Elmondta, hogy őseinkhez hasonlóan nekünk is közösen kell dolgoznunk azért, hogy Mezőkövesd tovább fejlődjön, gyarapodjon, hogy sok év múlva, az utókor ránk is büszke lehessen, mint ahogy mi is büszkék vagyunk elődeinkre, a település alapító polgáraira.


Az Év Köztisztviselője

A köszöntő gondolatok után adták át az Év Köztisztviselője-díjat, amelyet a képviselő-testület döntése értelmében ebben az esztendőben Vinter Szilárd, a Mezőkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Iroda munkatársa kapott meg. Vinter Szilárd Abaújszántón született, általános iskolai tanulmányait a gönci Károly Gáspár Általános Iskolában végezte el, középiskolai éveit a sátoraljaújhelyi Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskolában kertészeti gépészként töltötte. 1999-ben végzett okleveles mezőgazdasági gépészmérnökként települési üzemeltetési szakirányon a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Emellett felsőfokú logisztikai végzettséget és vadász vizsgát is szerzett. 1999-ben költözött Mezőkövesdre. 2000-ben Mezőkövesden a Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Szervezetnél kapott állást városüzemeltetési ügyintézőként. 2004 januárjától pedig a Polgármesteri Hivatalban folytatta munkáját szintén városüzemeltetési ügyintézőként. Családjával, feleségével, 11 éves kisfiával és 7 éves lányában Mezőkövesden él. Szakmai munkája során részt vett a város közmunkaprogramjainak tervezésében, lebonyolításában, koordinálásában. Emellett vízrendezési feladatok megvalósításában is tevékenykedett, a városrehabilitációs programban pedig nagy érdeme fűződik a Kavicsos-tó és Szabadidőpark kialakításához. A sportinfrastruktúra fejlődésében, a munkafolyamatok koordinálásában önzetlen segítséget nyújt kollégáinak, a városnak.


Díjazott diákok

A hagyományokhoz hűen idén is elismerték a városban tanuló diákok ez évi teljesítményét. Az idei tanévben elért kiemelkedő tanulmányi, közösségi, sport tevékenysége alapján díjazásban részesített tanulók a következők:

Szent Imre Tagiskola: Lengyel Luca, Demeter Zsófia
Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola: Faragó Beatrix
Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola: Kelemen Lili, Kocsis Viktória, Radványi Viktória, Gaál Bence, Aranyosi István
Az „Év legjobb tanulója” címet Csirmaz Andrea, míg az „Év ifjú művésze” címet Fülöp Kata Laura vehette át. Az Év ifjú sportolója pedig Nagy Júlia lett. A „Városomért” elismerést a címre felterjesztett három diák közül Bíró Éva, a Matyó Néptáncegyüttes tagja kapta meg. Az „Év ifjú szakmunkása” kitüntetést ebben az évben Molnár Erika vehette át. Az Év diákja címre az iskolák három diákot terjesztettek fel, akik közül Beraxa Lili kapta a kitüntetést.


Matyó Expo és Fesztivál

A Matyó Expo és Fesztivál programjai délután a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban folytatódtak, ahol a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület és a MASZK Egyesület szereplését követően a Tálas Áron trió, a Török Ádám & Mini Co lépett színpadra. Az estét pedig a Motiva zenekar nagy sikerű koncertje zárta.
A programokkal egy időben szombaton és vasárnap egész nap megtekinthető volt az a kiállítás, amelyet a Városi Sportcsarnokban rendeztek be. Az expó keretében több vállalat, cég kínálatával ismerkedhettek meg az érdeklődők, kóstolhatták meg a medvehagymát, az eperből készült nedűt, vagy épp próbálhatták ki a különböző masszázsberendezéseket, háztartási eszközöket.


Lábatlan tyúk főzőverseny, sztárvendégek

Immár harmadik alkalommal szervezett főzőversenyt a Matyó Kertbarátok Egyesülete, ahol a résztvevő 15 csapat két kategóriában: a bográcsban készült egytálételek, illetve a hagyományos ételek kategóriájában mérhette össze tudását. A vasárnapi versenyre több mezőkövesdi szervezet, illetve baráti társaság mellett Karcagról, Egerből, Mezőszemeréről, valamint Tardról érkeztek lelkes főzni szerető csapatok. A sátrakban különböző étkek készültek. Volt, aki gancát, öhönt, karcagi birkapörköltet, marhapörköltet készített, herőcét sütött. A házigazda Matyó Kertbarátok Egyesülete pedig 300 adag sólettel várta a rendezvényre kilátogatókat.
A vasárnap délután is könnyűzenei programok várták a parkba kilátogatókat, így a délután során a gyerekek a Galagonya Bábszínház műsorát tekinthették meg, kézműves foglalkozáson vehettek részt, vagy épp vízifocizhattak. A színpadon a Mezőkövesdi Mazsorett Csoport, a Mezőkövesdi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport követte egymást. Este neves énekesek szórakoztatták az egyre sokasodó közönséget. Így fellépett Hevesi Tamás, Vikidál Gyula, valamint Janicsák Veca is. A fesztivált Vastag Csaba fellépése, valamint a tűzijáték zárta.


Főzőverseny eredménye:


Hagyományos ételek kategória:

I. Mezőszemerei Szivárvány Egyesület: Vörösboros kakaspörkölt tésztával
II. Futtballsokk Baráti Társaság, Eger: Lesen lévő vadmalacpörkölt borban gazdagon, puha kenyérrel
III. Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete – Együtt egymásért repuma Klub: Matyó ganca

Bográcsban készült egytálételek kategória:

I. Police Baráti Társaság, Mezőkövesd: „Matyó álom” – marhapörkölt gombával, velővel, kapros-túros rétessel, savanyú káposztával
II. Zöldhusik csapata: Buzsáki tányéros marhalábszárból, kovászos uborkával
III. Mezőkövesdi zsiványok – csülkös, sertéspörkölt nokedlivel, uborkasalátával

Különdíjasok:
Millenium Étterem különdíját kapta: Pizza Nero csapata
Városgazdálkodási Zrt. – Zsóry Gyógy- és Strandfürdő különdíját kapta: Slameci csapat, Eger
Ostoros Bt. különdíját kapta: a Tardi Hagyományőrzők 
Maszk Egyesület különdíját vehette át: Mezőkövesdi Városszépítő és Városvédő Egyesület
Fehér Tibor népi iparművész különdíját kapta: a karcagi Mámor Bisztró
 A Matyó Kertbarát Egyesület különdíját pedig a Négyes Délborsod Kapuja Egyesület vette át.

Versenyen kívül a Matyó Kertbarát Egyesület sóletet, a Matyó Porta pedig matyó herőcét készített.

Kapcsolódó hírek