Ugrás a tartalomhoz

Utánpótlás évzáró (videóval)

Mezőkövesd hírei

Évzáró ünnepséget rendeztek a Mezőkövesd Zsóry utánpótláscsapatai a Szent Imre Tagiskolában június 21-én. Az esemény keretében a két korosztályos csapat is megkapta a bajnoki érmeket a klub vezetőitől.

Az ünnepségen a klub vezetői mellett az U13-U15-U17 és az U19-es csapat tagjai, valamint a szakmai stáb irányítói vettek részt. A nagyszabású eseményen elsőként Gál János köszöntötte a résztvevőket. A kövesdi utánpótlás vezető elmondta, hogy a kövesdi fiatalok kiemelkedő szezont produkáltak, amit jól mutat, hogy az U19-es gárda bajnoki címet szerzett, míg az U13-as csapat ezüstérmes lett idén. Az U17-es együttes éppen csak lecsúszott a dobogóról, míg az U15-ös labdarúgók az 5. helyen fejezték be a szereplésüket.


Aranyérmes ifisták

A bevezető gondolatok után a korosztályos csapatok edzői értékelték a hátrahagyott esztendőt. Elsőként az U19-es gárdát irányító Szabó László osztotta meg gondolatait. A szakember elmondta, hogy csapata kiegyensúlyozottan szerepelt és sokat fejlődött az elmúlt évben. Csirmazék ősszel két vereséget szenvedtek, míg tavasszal nem találtak legyőzőre. A vesztett pontokat tekintve azonos teljesítményt nyújtott a gárda ősszel és tavasszal, mivel az őszi 12 győzelem és két vereség után tavasszal 11 győzelem mellett 3 döntetlen csúszott be. Ennek eredményeként mindkét szezonban 36-36 pontot szereztek Kertészék és teljesen megérdemelten nyerték meg a bajnokságot 72 ponttal, a 67 egységet szerző Kazincbarcika előtt.
A Békéscsaba elleni osztályozón kettős vereséggel búcsúzott a csapat, ami elsősorban amiatt következett be, mert a viharsarki gárda játékosai erősebb fizikummal rendelkezek, így fokozatosan fel tudták őrölni csapatunk erejét. Szabó László azt mondta, hogy mindkét összecsapáson kb. 60 percig tudták tartani a lépést a Békéscsabával és ez kevésnek bizonyult a győzelemhez. A szakember hozzátette, hogy jövőre ismét megpróbálják kiharcolni a feljutást. A gárda gólkirálya Csirmaz István lett 39 találattal.


A felsőházban végeztek

Ezt követően Ficsór Dávid értékelte a hátrahagyott esztendőt, aki kiemelte, hogy az U17-es csapatnak nagyon mélyről indulva sikerült felzárkóznia a dobogósok mögé. A szakember elmondta, hogy összesen 160 edzést vezényelt le a bajnokságban, melyeken 60-70%-os volt az edzéslátogatottság. A gyenge kezdés után erősen feljavultak labdarúgóink, ami az eredményekben is megmutatkozott. Ficsór Dávid csapata ősszel 22 pontot zsebelt be, míg tavasszal további 26 pont került a Mezőkövesd neve mellé, így 48 ponttal a 4. pozíciót szerezték meg a 17 évesek és mindössze két ponttal maradtak le a dobogóról. A szakember elmondta, hogy a legfontosabb a gyerekek magas szintű képzése azért, hogy minél jobban fejlődjenek és a későbbiekben akár az NB I-es csapatoknál is megállhassák a helyüket. Ficsór Dávid kiemelte Burai Márk teljesítményét, aki egymaga 59 gólt szerzett és ezzel az eredménnyel a bajnokság gólkirálya lett. A szakember beszédének végén mindenkinek megköszönte a munkáját, aki segítséget nyújtott a csapat szerepléséhez.
 

Felemás mérleg

Az U15-ös együttes a tabella 5. helyén zárta a 2012-13-as évadot. Gánóczy Zoltán edző elmondta, hogy ebben a korban kell megszilárdítani az eddig megszerzett tudást, továbbá ez az utolsó olyan ciklus a gyerekek fejlődésében, amikor még hatékonyan  lehet fejleszteni a technikai tudást. A szakember a gyerekeket állítja a képzés középpontjába, ami azt jelenti, az edző feladata, hogy egy olyan ideális programot állítson össze, amelyben egyebek között a gyerekek genetikai adottságait is figyelembe veszi. Gánóczy Zoltán egyértelműen úgy látja, hogy a gyerekek sokat fejlődtek az elmúlt évben, amit az elért eredmények is alátámasztanak. A csapat ősszel mérsékelt teljesítményt nyújtva 16 pontot szerzett. A téli felkészülés alatt 4 teremtornán vettek részt és ebből kettőn együttesünk diadalmaskodott. A kemény alapozás mellett az igazolások is jól sikerültek, ennek köszönhetően a csapat 22 pontot szerzett a tavasszal. A csapat házi gólkirálya Oláh Márk lett 36 találattal. Gánóczy Zoltán szintén megköszönte a vezetőknek, edzőknek és mindenkinek a közreműködését, illetve segítségét, akik hozzájárultak a gárda eredményes szerepléséhez.


Ezüstérmes fiatalok

Kubinyi József, az ezüstérmes U13-as gárda edzője értékelését azzal kezdte, hogy a csapat ősszel még a 3. helyen állt, majd a tavasszal teljesen nyílttá tette a bajnoki címért folytatott versenyfutást. Ez többek között annak köszönhető, hogy labdarúgóink ősszel 9 mérkőzésen, míg tavasszal 12 összecsapáson tudtak diadalmaskodni, így a 27 mérkőzésből 21 győzelmet arattak és 66 ponttal szerezték meg a 2. helyet a tabellán. Kubinyi József a siker titkaként a jó egyesületi és szülői háttér mellett a megfelelő edzéslátogatottságot nevezte meg, melyek megléte nélkül nem lehetett volna ilyen eredményes a csapat. A csapat gólkirálya Koós Krisztián lett 37 találattal.
Az edzők beszámolóit követően a két korosztályos csapat közül az U19-es együttes tagjai megkapták az aranyérmeket, valamint az U13-as csapat tagjai átvették a bajnoki ezüstérmeket. Az U15-ös és az U17-es gárdák játékosai és edzői szintén elismerésben részesültek, melyet Tállai András a klub elnöke és dr. Fekete Zoltán polgármester adott át a csapatok tagjainak.


Fontos az élsport

Dr. Fekete Zoltán polgármester értékelésében elmondta, hogy a felnőtt együttes sikerei mellett az utánpótlás csapatok eredményei is bizonyítják, hogy szükség van az élsportra Mezőkövesden, hiszen a korosztályos együttesek is kiemelkedő eredményeket értek el az elmúlt években. A városvezető felhívta a fiatalok figyelmét arra, minden esetben úgy lépjenek pályára, hogy nemcsak a csapatot, hanem egész Mezőkövesdet képviselik. dr. Fekete Zoltán az önkormányzat támogatásáról biztosította a csapatokat, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érhessenek el a sportág képviselői.


Tovább kell fejlődni

Az ülés zárásaként Tállai András elnök a tervekről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A klub vezetője kiemelte, hogy a város labdarúgása virágkorát éli, hiszen a szakmai és infrastrukturális fejlődésnek köszönhetően a felnőtt csapat ősszel a legmagasabb osztályban indulhat. A város rendkívül gazdag kulturális értékei és élete mellett a Zsóry fürdő lehetőségeit össze kell hangolni az élsporttal. Az egyik fontos cél az, hogy a kiemelkedő sportélet révén minél többen megismerjék Mezőkövesd nevezetességeit is és ennek a lehetőségét meg kell teremteni, illetve elő kell segíteni. A látvány csapatsportágak finanszírozása a társaságiadó-kedvezmény rendszerének köszönhetően megváltozott, így teljesen más alapokra lehet helyezni a klub működését, hiszen az infrastruktúra és az utánpótlás költségeit döntő részben fedezni lehet. Az eredményességhez elengedhetetlen, hogy hosszútávon első osztályú legyen a klub és ehhez erős utánpótlás is szükséges. ősztől az U13, az U15, valamint az U17 és U19-es csapatok a második vonalban fognak indulni, míg az U16 és az U18-as korosztályok egy részét az Egri FC-vel kötött együttműködésnek köszönhetően a hevesi megyeszékhely klubja fogja biztosítani.
A fejlesztések továbbra is szükségesek a szakmai és az infrastruktúra területén egyaránt. A stratégia részét képezi a térség településeinek bevonása az utánpótlásba, melynek előkészítése folyamatban van, ugyanis a jövőben buszokkal fogják szállítani edzésekre a környékbeli fiatalokat. Fontos a szurkolók igényeinek kiszolgálása. Ehhez hozzájárul, hogy egy kulturált, fedett és zárt stadion létesül ülőhelyekkel ellátva. A klub szeretné bebizonyítani, hogy összefogással, akarattal és profizmussal el lehet érni a célokat és hosszútávon is működhet első osztályú labdarúgás Mezőkövesden. Mindez úgy valósulhat meg, hogy a klub működtetése nem terheli a város költségvetését.

Kapcsolódó hírek