Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. június 9. (péntek) 04:00 Félix névnapja van
 
Szent László ünnepe (videóval frissítve)

Ebben az esztendőben is megrendezték a Szent László Búcsút és Körmenetet Mezőkövesden.


Szent László király a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodója, aki mintegy két évtizedig irányította hazánkat (1077-1095). Elévülhetetlen érdemeket szerzett a kiskirályok hatalomért folytatott küzdelmének megszüntetésében, melynek köszönhetően megszilárdította a magyar államot. Az uralkodó meghatározó szerepet töltött be a római katolikus vallás elterjesztésében. Legkiemelkedőbb intézkedései közé tartozik egyebek között a somogyvári apátság, valamint a zágrábi püspökség megalapítása, illetve az első magyarországi szentek avatása. Szent László életét meghatározta a római katolikus vallás gyakorlása és hirdetése, melynek fontosságáról folyamatosan tanúbizonyságot tett.


Ezüstmise és körmenet

Az Árpád-házi uralkodó tiszteletére megrendezett ünnepség szentmisével kezdődött a Szent László templomban. A nagyszabású eseményen az Egri Főegyházmegye képviselő-testülete és a Szent László Egyházközség vezetői, valamint tagjai mellett részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, továbbá a képviselő-testület tagjai. Az ünnepi szentmisét Kohajda Zoltán celebrálta. A mezőkövesdi származású plébános pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából az ezüstmiséjét tartotta a Szent László templomban.
A Szent László Búcsú a szentmisét követően körmenettel folytatódott. Az ünnepségen résztvevő több száz zarándok a Varga Pál út, Gaál István út, Mátyás király úton rótta le kegyeletét hazánk egyik legkiemelkedőbb uralkodójának emléke előtt.


Kapcsolódó képek:Vissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés