Ugrás a tartalomhoz

Szent László ünnepe (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ebben az esztendőben is megrendezték a Szent László Búcsút és Körmenetet Mezőkövesden.

Szent László király a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodója, aki mintegy két évtizedig irányította hazánkat (1077-1095). Elévülhetetlen érdemeket szerzett a kiskirályok hatalomért folytatott küzdelmének megszüntetésében, melynek köszönhetően megszilárdította a magyar államot. Az uralkodó meghatározó szerepet töltött be a római katolikus vallás elterjesztésében. Legkiemelkedőbb intézkedései közé tartozik egyebek között a somogyvári apátság, valamint a zágrábi püspökség megalapítása, illetve az első magyarországi szentek avatása. Szent László életét meghatározta a római katolikus vallás gyakorlása és hirdetése, melynek fontosságáról folyamatosan tanúbizonyságot tett.


Ezüstmise és körmenet

Az Árpád-házi uralkodó tiszteletére megrendezett ünnepség szentmisével kezdődött a Szent László templomban. A nagyszabású eseményen az Egri Főegyházmegye képviselő-testülete és a Szent László Egyházközség vezetői, valamint tagjai mellett részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester, továbbá a képviselő-testület tagjai. Az ünnepi szentmisét Kohajda Zoltán celebrálta. A mezőkövesdi származású plébános pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából az ezüstmiséjét tartotta a Szent László templomban.
A Szent László Búcsú a szentmisét követően körmenettel folytatódott. Az ünnepségen résztvevő több száz zarándok a Varga Pál út, Gaál István út, Mátyás király úton rótta le kegyeletét hazánk egyik legkiemelkedőbb uralkodójának emléke előtt.

Kapcsolódó hírek