Ugrás a tartalomhoz

Tavaszi kékhírek

Mezőkövesd hírei

Nem csak szolgálatban teljesítenek kiválóan, de szolgálaton kívül is szemfülesek rendőreink.

Ennek köszönhetően ismét több bűncselekményt lepleztek le régiónkban.

 

 „Két esetet kell kiemelnem az elmúlt hetek történései közül. A múlt héten egy idős hölgy táskáját rabolta el két fiatalember Mezőkövesd belterületén. A forrónyomos csoport, illetve a Közrendvédelmi szolgálat egy órán belül elfogta a tiszakeszi  elkövetőket. A rablópárost gyorsított eljárás keretében állítják bíróság elé, ahol 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

A másik eset április 11-én történt, amikor egy szolgálaton kívüli rendőr 
két betörőt látott meg „munka” közben. Nyomozónk azonnal önigazolásra szólította fel a két férfit, majd elfogta az illetéktelen behatolókat. A két mezőkövesdi illetőségű elkövetőt is gyorsított eljárással állítják bíróság elé, akiket 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnek meg.” – számolt be Dr. Ongai Péter rendőr őrnagy, bűnügyi osztályvezető, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kapitányságvezető-helyettese.
Nem csak a bűncselekmények felderítése és az elkövetők elfogása fontos feladat, hanem a prevenció is. Most, hogy beköszöntött a tavasz egyre több kerékpáros veszi birtokba az utakat, így egyenruhás őreink most a biztonságos kerékpározásra szeretnék felhívni a figyelmet.
Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kerékpáros balesetek száma. Ezen belül is az ittas biciklisek által okozott közlekedési balesetek lettek gyakoribbak. Ezért a rendőrség idén áprilisban a kerékpárosok fokozott ellenőrzését rendelte el. Az akcióban a közúti ellenőrzéseken kívül kampányt indítunk a megelőzés érdekében. Az akció ideje alatt nyomtatványokat függesztenek ki kollégáink szórakozóhelyeken és tanintézményekben, mellyel a KRESZ-ben foglaltakra szeretnék felhívni a figyelmet. Felhívjuk a kerékpárosok figyelmét, hogy az ittas vezetés tilalma a biciklizőkre is vonatkozik! 0,8 mg/ml-es véralkoholszintig helyszíni bírság szabható ki, ezen küszöbérték fölött pedig szabálysértési feljelentést tesznek rendőreink.Szintén jogszabályt sértenek, ha nem rendelkeznek a kötelező tartozékokkal is. Mindenképp ellenőrizzék indulás előtt, hogy fel van-e szerelve előre a fehér fényt kibocsátó, hátra a vörös fényt kibocsátó lámpa. A kerekeknél elengedhetetlen a vörös színű hátsó prizma és az első keréken a borostyánsárga prizma. Fontos még a kétféle, de egymástól függetlenül működő fék és a csengő is, valamint ne feledkezzenek meg lakott területen kívül és rossz látási viszonyok esetén a fényvisszaverő mellényről sem!” – emelte ki Varga János rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság  közlekedésrendészeti osztályvezetője.
A felnőtt biciklisek ellenőrzése mellett, nagy gondot kell fordítani a gyerekek helyes kerékpározási szokásainak kialakítására.
A Sulizsaru Program keretén belül az iskolarendőrök előadásokkal, illetve tájékoztató lapokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a helyes közlekedésre, illetve időről időre megvizsgálják a diákok járműveit és a jól felszerelt, biztonságos biciklikre „Az iskola rendőre” feliratú matricát ragasztanak.” – tette még hozzá Varga János.
Érdemes tehát ellenőrizni kerékpárjainkat és gyermekeinket a helyes közlekedési szabályok betartására ösztönözni, hiszen akár több tízezer forintnyi büntetést is kiszabhatnak biciklis szabálysértésekért.

Kapcsolódó hírek