Ugrás a tartalomhoz

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS egy júliusi eset kapcsán

Mezőkövesd hírei

Szabálysértési előkészítő eljárás indult S. J. tibolddaróci lakos bejelentése alapján ismeretlen tettesek ellen, akik 2013. 07. 22. napon 13.00 óra körüli időben megjelentek lakóhelyén kalodás tűzifát kínálva megvételre.

A sértett 3 kaloda tűzifáért cserébe 30.000 Ft készpénzt adott át - 3 db tízezer forintos bankjegyet -. Az eladó a bankjegyeket zsebébe tette, majd miután egy pohár vizet ivott visszaadta a sértettnek a pénzt azzal, hogy: „Ez kevés lesz, még sincs üzlet!”. A sértett megnézve a bankjegyeket észlelte, hogy az átadott 30.000 Ft helyet az 1 db 10.000 Ft-osba hajtva 2 db 1.000 Ft-os bankjegyet kapott vissza. Felszólította az árust, hogy az általa odaadott pénzét adja vissza, ellenkező esetben értesíti a rendőrséget. Az  ismeretlen személy azonban sietve eltávozott a helyszínről. 
Az árus e csalással 18.000 Ft összegű kárt okozott a bejelentőnek.

A sértett azonnal bejelentést tett a 107-es telefonszámon. A gépjármű-és személyleírások alapján a mezőkövesdi járőrök Miskolc - Harsány között lévő útszakaszon felismerték a tehergépkocsit, melyben V. Attila 21 éves és társát, a fiatalkorú V. I. sajószentpéteri lakost igazoltatták. A gyanúsítottak gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságra kerültek előállításra.
Az eljárás sikeres lefolytatásához hozzájárult, hogy a sértett bár rendszámot nem jegyzet meg, de egyértelműen felismerte az elkövetőt és annak kísérőjét, ezért mivel V. Attila cselekményével a szabálysértési törvény alapján elzárással büntethető szabálysértést követett el, így vele szemben 72 órás szabálysértési őrizetbe vételre került sor. A Miskolci Járásbíróság az elkövetőt 58.000 Ft pénzbírság megfizetésére kötelezte, valamint a lefoglalt 2 db 10.000 Ft-os bankjegy sértettnek történő visszaadásáról is gondoskodott.

Az eset tanulsága:

Nagyon fontos a sértett megfigyelőképessége, és az azonnali segítségkérés!
Adott esetben döntő lehet a jó szomszédi kapcsolat figyelve egymásra, környezetünkre!
Ami a legfontosabb: tűzifát, szenet csak megbízható árustól vásároljunk, ahol a mennyiség előre meghatározott összegért garantált!

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek