Ugrás a tartalomhoz

Hungarikumok hétvégéje (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kolumbia volt a díszvendége az idei Matyóföldi Folklórfesztiválnak. Az augusztus 2-4. között megtartott rendezvényen több hungarikum, illetve Unesco listás nevezetesség is bemutatkozott, mint például Mohács, Karcag, illetve Sárköz.

A fesztivál első napjén a városba érkezők megismerkedhettek a Hadas városrésszel, az ott található alkotóházakkal, a matyó kultúrával, valamint prezentációk formájában a hímzés, a bútorfestés és a fafaragás, mint mesterségekbe is betekintést nyerhettek a látogatók. Az estét Matyó Gála zárta a Táncpajtában, ahol a mezőkövesdi, tardi, szentistváni hagyományőrzők, a Matyó Néptáncegyüttes, az Eszterlánc Gyermek Táncegyüttes, a Matyó Ifjúsági Néptáncegyüttes mutatkozott be produkcióikkal.
A rendezvény másnapján gyermekprogramokkal, ügyességi és játékos vetélkedővel, játékokkal várták a kisebbeket a Hadasban. Emellett a népművészet iránt érdeklődők megtekinthették a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat anyagából nyílt kiállítást, valamint számos filmet, videó anyagot is láthattak a Táncpajtában, amelyek a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén szereplő közösségek tevékenységét mutatták be.
Mindemellett a turisták, vendégek betekintést nyerhettek, hogy pár évtizeddel ezelőtt, hogyan hímeztek, varrtak az asszonyok kitanyázva az utcán, a házak előtt. Az estét a Szellemi Kulturális Örökség Gálának keresztelt program zárta, ahol látványos népviseletben, színvonalas műsorral léptek színpadra Sárköz, Gyula, Encs, Sátoraljaújhely néptáncegyüttesei. A műsort követően pedig hajnalig tartó táncházat tartottak.
A fesztivál záró napján a vendég és hazai táncosok a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben is felléptek. A Hadasba érkező turistákat egész nap népművészeti témájú filmvetítéssel várták a Táncpajtában. A rendezvény legnagyobb attrakciója, a felvonulás és a Fesztivál Gála volt, ahol a magyar fellépők mellett az esemény díszvendége, a Kolumbiából, Cali városából érkező tánccsoport gondoskodott a forró hangulatról.

Kapcsolódó hírek