Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató

Mezőkövesd hírei

A változás-bejelentési kötelezettség teljesítésének szabályai a katás vállalkozások szünetelése esetén.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény értelmében az adófizetési kötelezettség szüneteltetése esetén nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó
- táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyerekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül,
- katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
- fogvatartott,
- egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,
kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez [Katv. 8. § (9) bekezdés].

Akkor sem kell megfizetni az adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyben az első három eset valamelyikében feltüntetett állapot megszűnik, ha ez az állapot legalább 30 napig fennállt.

A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12-ig köteles bejelenteni a NAV-hoz azt, ha a tárgyhónapra vonatkozóan a fentiek szerint a kisadózó után nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége.

Ezen rendelkezés értelmében tehát nem elég egyszer – az adófizetési kötelezettség szünetelésére okot adó körülmény bekövetkezésekor – a bejelentést megtenni. Ha a fent említett állapot több hónapra áthúzódik, úgy a jogszabály értelmében a bejelentést minden hónapban meg kell tenni. Ellenkező esetben a tételes adót az adóhivatalnak elő kell írnia.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

dr. Körtvélyesi Zsuzsanna
Sajtóreferens, Főosztályvezető
Tel:06/30-518-6097

Kapcsolódó hírek