Ugrás a tartalomhoz

Áhítatra buzdító orgonajáték (videóval)

Mezőkövesd hírei

Július és augusztus hónapban minden vasárnap orgonahangversennyel várják az érdeklődőket a Szent László templomban.

Mozer János több évtizede indította útjának azt a kezdeményezést, hogy vasárnap délelőttönként mise előtt vagy után orgonajátékot tart a turisták, érdeklődők számára.
„A ’90-es évek elejétől vannak ezek a hangversenyek. Akkoriban a Zsóry fürdőben rengeteg szlovák és lengyel turista volt, akik vasárnaponként bejöttek a 9 órás szentmisére. Azonban nem ismerték a nyelvet, így sokszor a mise után még bent maradtak a templomban imádkozni. Ekkor jött az ötlet, hogy a világnyelven, a zene nyelvén teremtsük meg számukra az áhítatot.” – beszélt a koncertek elindításáról Mozer János.
Az évek során Mozer János, valamint vendégelőadók orgonajátékát élvezhették a Szent László templomba betérő vendégek, hívők.
„A hangversenyek során többségében közkedvelt, ismertebb orgonadarabokat szoktunk játszani, hiszen a közönségek számára ezek a művek könnyebben érthetőek. Ezek a hangversenyek július és augusztus hónapban vannak, amely így 8-9 vasárnapot jelent. Ezeken az alkalmakon rajtam kívül gyakran szokott orgonálni a templomban dr. Lázár Norbert orgonista, orvos, aki a nyári szabadsága ideje alatt kétszer-háromszor lát el szolgálatot a Szent László templomban.” – fűzte hozzá Mozer János.
Aki szeretne egy kis zenei feltöltődésben részesülni, azokat az érdeklődőket még augusztusban, vasárnaponként 10 óra 30-tól várják a Szent László templomba, ahol meghallgathatják a fél órás orgonajátékot.

Kapcsolódó hírek