Ugrás a tartalomhoz

Gyógyhely lett a Zsóry (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Hivatalosan is megkapta a gyógyhelyi minősítést a Mezőkövesd-Zsórifürdő üdülőterület augusztus 29-én. Városunk önkormányzata nagyszabású ünnepséggel köszöntötte a bejelentést.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett Mezőkövesd, hiszen a gyógyhellyé nyilvánítással új távlatok nyílhatnak meg városunk idegenforgalmában. Településünk fürdője és az üdülőövezet a 15. helyszín Magyarországon, amely megkapta a gyógyhely kitüntető címet.
A minősítés átadásának alkalmából megrendezett ünnepség koszorúzással kezdődött a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben. Zsóry Lajos szobránál dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Kovács András aljegyző mellett, Bernát István, Zsóry Lajos unokája, Vámos Zoltán alpolgármester, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fürdővezetője, Szobonya Sándor, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. igazgatója, valamint Zsigáné Mezei Mária, a VG Zrt. gazdasági igazgatója helyezett el koszorút.


Nagy munka áll a város mögött

Ezt követően az ünnepség a Rózsa Étteremben folytatódott, ahol elsőként Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. A szervezet vezetője elmondta, hogy Mezőkövesd egy hagyománytisztelő város. A település vezetői és lakói bebizonyították, hogy a Zsóry Lajos által „elvetett magok” termékeny talajba hullottak, hiszen az utódok élni tudnak a természeti örökség nyújtotta lehetőséggel, éppen ezért jó helyre került az elismerés. Dr. Paller Judit elmondta, hogy a víz minősége kiváló, de ahhoz hogy a gyógyvíz kifejtse valódi hatását szükség van megfelelő medencékre, valamint magas színvonalú szolgáltatásokra és a pihenést, illetve gyógyulást elősegítő környezetre. A folyamatos fejlődés rendkívül fontos, mivel a vendégek igényei nőnek és a rangos címet el is lehet veszíteni. A Zsóry-fürdő különösen jó mikroklímával rendelkezik, amely hatékonyan segíti az ideérkezők pihenését és gyógyulását.
Dr. Paller Judit zárásként átadta a gyógyhelyi minősítésről szóló oklevelet, ennek köszönhetően hivatalosan gyógyhely lett az üdülőterület.


Hosszú folyamat a minősítésig

Dr. Fekete Zoltán polgármester ünnepi beszédében a minősítés menetét ismertette. A városvezető elmondta, hogy a folyamat hivatalosan 2011. decemberben indult útjára és lényegében három szakaszból állt. A döntés előkészítése után a mérések, majd a közigazgatási feladatok végrehajtása következett. A szakemberek megvizsgálták az éghajlatot, a levegőszennyezettséget, a zajszintet, a környezetet és zöldterületet egyaránt. Ezenfelül a szálláshelyek számát, minőségét és az üdülő közművesítettségét is számba vették. Városunk önkormányzata a szabályozással összhangban jelentős fejlesztéseket hajtott végre az üdülőterületen. Az elmúlt évben 100%-osan kiépült a szennyvízhálózat és a közelmúltban minden utat leaszfaltoztak. Dr. Fekete Zoltán hangsúlyozta, hogy az önkormányzat pályázati lehetőségek híján önerőből hajtotta végre a szükséges fejlesztéseket, melyek megvalósítására több mint 300 millió forintot fordítottak. A város ezzel is azt bizonyítja, hogy meg kíván felelni az elvárásoknak. A „Mezőkövesd Zsóry-fürdő” gyógyhely megnevezés használatának engedélyezéséről szóló határozatot 2013. július 10-én keltezéssel kapta kézhez városunk önkormányzata. A beszéd végén dr. Fekete Zoltán mindenkinek megköszönte a munkáját, aki részt vállalt és segített elérni a minősítést. A városvezető külön kiemelte a folyamat menedzselésével és szakmai koordinálásával megbízott Aquaprofit Zrt. munkáját.

Az ünnepséget Indre Andreának, a Szent László Kamarakórus énekesének népdalcsokra mellett, a Matyó Néptáncegyüttes ifjúsági tagjainak színvonalas előadása színesítette. Mozerné Horga Stefánia vezetésével a Szent László Kamarakórus tagjai, míg Panyi Zoltán vezetésével a Zeneiskola Rézfúvós Kamaraegyüttesének tagjai adtak elő tartalmas műsort.

Kapcsolódó hírek