Ugrás a tartalomhoz

Megújulnak a freskók a nagytemplomban (videóval)

Mezőkövesd hírei

Már zajlik a Szent László templom freskóinak restaurálása. A Takács István által készített falfestményeket egyházmegyei és önkormányzati forrásból újítják fel.

A Takács István neves festőművész által készített freskók az évek múltával megfakultak, így már pár évvel ezelőtt elindították azt a kezdeményezést, hogy restaurálhassák, eredeti állapotába visszaállíthassák a templomot díszítő alkotásokat. Most augusztusban egyházmegyei, önkormányzati és hívői támogatásból elindulhatott a freskók, a falfelület tisztítása, helyreállítása.
„Az 50 milió forint összérték
ű munkálatok – amelybe a falak tisztítása, újrafestése, a freskók felújítása mellett kisebb villanyszerelési munka és ablakcsere is tartozik – a település önkormányzatának 25 millió forintos támogatásával valósulhat meg. A fennmaradó részt az egyház teszi hozzá, ennek érdekében a hívek körében is gyűjtést indítottunk, valamint az Érsekség jövőre 10 millió forint támogatást ígért e célra.” – mondta el dr. Medvegy János, a Szent László templom plébánosa.
A munkát az Országos Műemléki Felügyelőség által elismert szakemberek, restaurátorok végzik, akiknek a szerv által megszabott szigorú szabályoknak kell megfelelniük. E szakmai team tagja a neves kövesdi festőművész, Köteles István is.
A szakértő restaurátorok és a festőművész augusztus elején kezdték el a munkát és a tervek szerint jövőre, a Szent László napi búcsúig készen is lesznek.
A felújítás ideje alatt a szentmiséknek az oldalszárnyban található régi kápolna ad helyet.

Kapcsolódó hírek