Ugrás a tartalomhoz

Téli veszélyek - A fűtési eszközök biztonságos használatának szabályai

Mezőkövesd hírei

A szén-monoxid mérgezés nagyon gyakori háztartási baleset, a mérgezés következtében közel annyian veszítik életüket, mint a tűzesetek során, de ennél nagyságrenddel többen kerülnek életveszélybe, jutnak a mérgezés miatt kórházba. A szén-monoxid szerves anyagok tökéletlen égése során jön létre, színtelen, szagtalan, nem irritál, könnyebb a levegőnél, és tűzveszélyes gáz.

Szén-monoxid minden széntartalmú, szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag elégésekor keletkezik. Ilyenek például a természetes gázok (földgáz, metángáz, stb.), a kőolajszármazékok (benzin, gázolaj, petróleum, stb.), vagy a kőszén, és a fa.
A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek. Javasoljuk, hogy a szén-monoxid érzékelőket épületgépészeti szerelvényboltban, vagy egyéb erre szakosodott üzletben vásárolják meg. A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is.
A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.
A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat. A nyílt égésterű gázkészülékek – amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt – hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal.

Vizsgáltassuk, tisztíttassuk a kéményt rendszeresen!
A lakástulajdonosok kötelessége, hogy a gáztüzelő berendezések-, valamint a tartalék kéményeket évente legalább egyszer, a szilárd- és olaj tüzelésű berendezésekhez tartozó kéményeket évente két alkalommal ellenőriztesse. Ezen felül négy évenként az égéstermék elvezetők műszaki felülvizsgálatát is el kell végeztetni. Akkor is lehet probléma a kéménnyel, ha azt mi, laikusok nem látjuk, ha látszólag rendben működik. A kéményseprőt engedjük be, hogy végezhessék munkájukat. Mindez a saját érdekünk.

Ellenőrizzük a kéménycsatlakozókat!
Győződjünk meg arról, hogy a készülékből kilépő fém cső falhoz rögzítése nem lazult-e meg, a kéménycső elemei nem mozdultak-e el. Ha valahol kormozódást látunk, mindenképpen hívjunk szakembert. A hibás csőcsatlakozás nemcsak a szobát piszkítja be, de a visszaáramló szén-monoxid csendes gyilkos is!

Ellenőrizzük a falak melegségét!
A nagyon meleg fal jelentheti azt, hogy a készülék, vagy a kályhacső rosszul lett beépítve.

Védjük a padlót és a falakat a kipattanó szikrától!

A tüzelőanyagot tartsuk távol a működő készüléktől, használjunk kandallórácsot, és szikrafogó tálcát. Ne tüzeljünk éghető folyadékot, műanyagot, nedves fát, szemetet. Csak engedélyezett begyújtó anyagot, folyadékot szabad a fűtéshez használni.

Rendszeresen figyeljünk a problémákra!
A fűtőberendezés, a füstcsövek és a kémény is elromolhat, meghibásodhat az idők előrehaladtával. Figyeljünk a rozsdafoltokra, a szokatlan kidudorodásokra a fém kéményen, és bármilyen szokatlan működésre, hibának tűnő változásra. A falazott kéményben a meglazult tégla, a törés, repedés, a kormozódott foltok mind-mind problémát jelezhetnek. Szakképzett kőműves tudja, ilyenkor mi a teendő.

Tisztelettel:
Dócs Róbert tű. alezredes sk.
kirendeltség-vezető

További hasznos információk: http://gyujtoforras.hu/, valamint a http://www.katasztrofavedelem.hu/ -on

Kapcsolódó hírek