Ugrás a tartalomhoz

I. őszi Vigadalom (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Változatos programokkal, népi játékokkal, zöldség- és gyümölcskiállítással várták az érdeklődőket szeptember 20 és 22 között a Kulturális Örökség Napjai keretében megrendezett I. őszi Vigadalmon.

Az első alkalommal megrendezett őszi Vigadalom nevet viselő program nyitányaként szeptember 20-án a Táncpajtában nyitották meg a Matyó Kertbarát Egyesület szervezésében az I. őszi gyümölcs-, zöldségkiállítást a Táncpajtában, ahol a mezőkövesdi kertek termései mellett az azokból készített lekvárok, befőttek, szörpök, illetve ételek is terítékre kerültek.
A tárlat megnyitó ünnepségén elsőként Herkely Károly, a Matyó Kertbarát Egyesület vezetője köszöntette a jelenlévőket és ismertette a rendezvény küldetését. Elmondta, hogy azzal a céllal szervezték meg ezt a kiállítást, hogy feltérképezzék a helyi kiskertekben megtermesztett zöldség és gyümölcs kínálatot, megteremtve ezzel azt a lehetőséget, hogy akár a szomszéd utcából meg tudjuk vásárolni a számunkra szükséges alapanyagokat. Másik cél pedig az volt, hogy felkutathatóvá és átörökíthetővé váljék az eredetileg Mezőkövesden honos és régen is termelt zöldségek, gyümölcsök.
A bevezető gondolatok után dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg a kiállítást. A beszédében kiemelte, hogy a helyi és környékbeli termelőknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy piachoz tudjanak jutni, hiszen a kiállításon is látható, hogy sokan, sokféle dolgot állítanak elő, amire másnak szüksége lehet. A város első embere hozzátette, hogy a képviselő-testület szeptemberi ülésén tárgyalja majd meg Mezőkövesdnek, az országban most szerveződő hangyaszövetkezethez történő csatlakozását. Ennek a szövetkezetnek is – a kiállításhoz hasonlóan – az a célja, hogy a helyben megtermelt javak, helyben legyenek felhasználva.
A polgármester szavai után Kapusi Imre kertészmérnök mutatkozott be, aki Kács melletti arborétumáról, kertjéről, valamint a helyi termékek előtérbe helyezéséről beszélt.
A megnyitó gondolatok után Jéger Károly pápai prelátus megáldotta és megszentelte a kiállításon bemutatott terméseket, valamint a Kertbarát Egyesület tagjai által készített termésoltárt, amellyel hálát adtak Istennek az idei terméséért.
A három napig tartó tárlaton 25 kiskerttulajdonos, termelő által hozott, többféle zöldséget, gyümölcsöt és különböző terméket tekinthettek meg az érdeklődők, amelyek között megtalálható volt a paradicsom, cékla, körte, alma, füge, a különböző fűszernövények mellett például az itt őshonos mezőkövesdi körte, de láthattuk, hogy a kivi is megterem településünkön.
Szeptember 21-én délelőtt a Tekergő Bábszínház előadását követően a Kabócák és Manócskák kézműves-foglalkozásán vehettek részt a kicsik, ahol üres tápszeres dobozból, kartonból, csomagolópapírból baglyot készíthettek a gyerekek, illetve rajzolhattak, matyó mintás könyvjelzőt színezhettek a legkisebbek.
A délután során a Hadas városrészben, a Táncpajtában kitanyázva, matyó dalokat énekelve varrtak, hímeztek a Matyó Nagymama Klub, a Borsóka Hímző-kör, valamint a Matyóföldi Foltvarró Klub tagjai. Emellett gyógyító- és frissítő teákat is kóstolhattak a Hadasba ellátogatók.
A Kisjankó Bori Emlékház udvarán pedig népi technikákkal ismerkedhettek meg a gyerekek, hiszen kézműves-foglalkozás keretében kukoricát foszthattak, kukorica- és csutkababát készíthettek, töklámpást faraghattak.
Szeptember 21-én és 22-én ingyenesen látogathatták meg, tekinthették meg a Matyó Múzeum állandó kiállítását, valamint a Városi Galériában található Takács István tárlatot is megtekinthették, ahol vetítés, előadás keretében a matyó festő életművével is részletesebben megismerkedhettek a kultúrakedvelők.
A háromnapos rendezvény lebonyolításában a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és több civil szervezet vett részt.

Kapcsolódó hírek