Ugrás a tartalomhoz

Ellenőriztessük kéményeinket, fűtési berendezéseinket! (videóval)

Mezőkövesd hírei

A tél beállta előtt érdemes ellenőriztetni a kéményünk, a fűtési rendszerünk állapotát, hiszen ennek hiánya akár súlyos következményekkel is járhat.

A kéményseprésnek, mint közszolgáltatásnak az igénybevétele kötelező, és a tevékenységért az Önkormányzat helyi rendeletében szabályozott díjat kell fizetni. Az ingatlan használója köteles a kéményseprőt beengedni az ingatlanba.
Városunkban, illetve Mezőkeresztesen, Mezőnyárádon, Kácson, Egerlövőn a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. végzi a kötelező kéményseprési közszolgáltatást. A céghez tartozó területet három körzetre osztották fel. Mezőkövesdet két körzetre bontották, a harmadik rész pedig a környező településeket foglalja magába. A Zrt. kéményseprési csoportja négy fővel látja el ezt a közszolgáltatást, amely mintegy 10 ezer kéményt jelent.
A fűtési rendszer, a kémények karbantartása és rendszeres ellenőrzése családunk és értékeink megvédése érdekében nagyon fontos. Hiszen a kémény a koromtól, égésterméktől, vagy akár egy kéménybe szorult és elhullott madártól is eltömődhet, így a füst visszaáramolhat a lakásba, ami komoly következményekkel járhat. A fa- és széntüzelésű berendezések mellett a gázkonvektorok is veszélyt hordoznak magukkal, ha valahol szivárogni kezdenek. Ezért ezen berendezések ellenőriztetése is nagyon fontos. Gáztüzelésű helyiségekben ajánlott a rendszeres szellőztetés.
A törvényi előírások alapján a gazdasági társaság a szilárd tüzelésű kéményeket évente kétszer, míg a gáztüzelésűeket egyszer ellenőrzi.
Szobonya Sándor, a Mezőkövesdi Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója szerint Mezőkövesden jogkövetőek a lakosok, hiszen az esetek csekély hányadában fordul elő, hogy nem engedik be az ellenőrzést végző kéményseprőt. Hozzátette, hogy nagyobb gyakorisággal fordul elő az, hogy azért kell újra felkeresni az adott ingatlant, mert a tulajdonos nincs otthon, vagy épp nem megfelelő az időpont, vagy esetleg nem tudják akkor rendezni a szolgáltatás díját. Ezen esetekben a fogyasztóval megbeszélt időpontban újra kimennek a szakemberek és akkor végzik el a munkát.
A kéményseprést, mint közszolgáltatást érintő jogszabályok alapján, ha a kéményseprő második alkalommal sem tud bejutni az adott ingatlanba, akkor erről a tűzvédelmi hatóságot értesítenie kell, amely akár szabálysértési eljárás keretében 5-30 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhat.
A háztulajdonosok a kötelező vizsgálaton túl természetesen kérhetnek újabb ellenőrzést. Ezt az igényt a Városgazdálkodási Zrt., illetve a kéményseprők telefonszámain jelenthetik be. A szolgáltatásról, illetve az elérhetőségekről a www.mezokovesdi-vgzrt.hu internetes oldalon kaphatnak bővebb információt.

Kapcsolódó hírek