Ugrás a tartalomhoz

SEGÍTő KEZEK – Idősügyi program a 80 év felettiekért (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Hiánypótló kezdeményezést indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közfoglalkoztatás alprogramjaként, melynek célja, hogy az idős emberek saját otthonukban, méltóképpen tölthessék el jól megérdemelt nyugdíjas éveiket.

A program kapcsán tartott sajtótájékoztatót Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos, Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere a matyó fővárosban, október 2-án.

Szeptember 1-je óta 377 munkahely létesült a programnak köszönhetően, és ezen állások 93%-át nők töltik be. Mezőkövesden 18 szociális végzettségű nőnek tudnak munkát biztosítani 9 hónapig napi 8 órában. A mintaprogram sikere esetén hazánk jó eséllyel pályázhat a 2014-20. közötti időszakban az idősügyre átcsoportosított jelentős európai uniós forrásokra.



KÖZFOGLALKOZTATÁS
A közfoglalkoztatás eddigi eredményeiről, illetve terveiről Tállai András tájékoztatott, aki elmondta, hazánkban komoly problémát jelent a munkanélküliség, melynek megoldásán a Fidesz-kormány folyamatosan dolgozik. 2011-ben vezették be a közfoglalkoztatást: munkát, megélhetést, perspektívát kínálva a munkavállalóknak. Mint mondta, az önkormányzatokkal karöltve a program jelentős eredményeket tud felmutatni, hiszen idén augusztusig mintegy 273 ezer állampolgár vett részt a közfoglalkoztatásban. Hozzátette, Mezőkövesd mindig is a támogatta a munkavállalókat, segítette elhelyezkedésüket, példaként említette az egyik helyi vállalkozást, ahol üzemfelújítással, ingyenes telephelybérléssel mintegy 70 csökkent munkaképességű embernek sikerült állást biztosítani.

MINTAPROGRAM
A Segítő kezek idősügyi programot Jeneiné dr. Rubovszky Csilla irányítja, aki Belváros-Lipótváros alpolgármestere is. A miniszteri biztos elmondta, Magyarország lakosságának 5%-a, mintegy 475 ezer ember 80 év feletti, akik nagy része nem szociálisan rászorult, viszont magányos, egyedül él, a bűncselekmények potenciális áldozata. A program, melyhez 32 önkormányzat csatlakozott, szeptemberben indult, célja, hogy a házi segítségnyújtás rendszerét kiegészítve az idős emberek mindennapjait tegyék jobbá, biztonságosabbá. A mintaprogram első részében kérdőíves felmérést végeznek, hogy megtudják, mely problémák megoldásában van szükségük az érintetteknek segítségre. Ezt követően a közfoglalkoztatottak önkéntesek bevonásával kapcsolatot tartanak majd az idősekkel.



KÖZÖS FELELőSSÉG
Mezőkövesd évek óta támogatja az idős, nyugdíjas embereket – hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán polgármester. Mint mondta, az előző városvezetés megteremtette, hogy a 60 év felettieknek a településen ingyenes a szemétszállítás, valamint kedvezményes belépőt biztosítanak számukra a Zsóry fürdőbe. Évek óta működik Mezőkövesden az Idősügyi Tanács, illetve a napokban adják át a felújított Idősek Klubját. A városvezető hangsúlyozta, nagyon örül a program elindításának, hiszen az idős emberek sorsa közös felelősségünk.

Kapcsolódó hírek